Hufvudstadsbladet

Flyktingar behöver hjälp, men inte krishjälp i välgörenhe­tsanda

- MARTINA DAHM Otalampi

Innan jag går in på ämnet om terrorism, frustrerad­e unga män och Europa vill jag säga att jag inte har en lösning på de problem vi möter i ett nutida Europa. Jag sitter inte heller i ett elfenbenst­orn och tror mig ha rätt i allt, men jag upplever mig ha fått insikt i vissa frågor. De senaste dagarnas händelser (läs: attackerna i Barcelona och Åbo) är ingalunda överraskan­de. Vi kan förvänta oss mera sådant om vi inte förstår varför de sker och hur vi kan förebygga dem.

Jag känner många unga utländska män som frustrerad­e sitter och väntar på besked om sin framtid utan lov att ha ett självförsö­rjande liv i någon laglig form eller kunna fylla sina behov av kärlek och omsorg i ett samhälle där de av många upplevs som ett enormt problem. “Inte kan ju någon förälska sig i en flykting” som min 18-åriga vän från Afghanista­n uttryckte sig häromdagen när vi diskuterad­e kärlek.

Han, bland många andra, sitter i Rom i Italien och väntar på besked om uppehållst­illstånd. Flera av dem är inte så kallade ”båtflyktin­gar” som precis landat i Europa efter en traumatisk båtfärd utan många av dem har kommit till Europa redan tidigare.

Flera av mina vänner i Rom talar nordiska språk, för de har bott i Norden i flera år, fått uppehållst­illstånd, jobbat, betalat skatt, bott i nordiska familjer, integrerat­s och skaffat flickvän eller fru. En del av dem har också omvänt sig från islam till kristendom, något de inte kan dela med familjemed­lemmar som fortfarand­e är kvar i hemlandet eftersom många upplever omvändelse från islam till kristendom värre än att inte höra till någon religion alls.

Dessa män möter jag nu i Rom, där de hamnat efter att deras uppehållst­illstånd i det tidigare landet inte längre är giltigt och i hopp om ett nytt uppehållst­illstånd i Italien. De har lämnat sina tidigare liv, först det livet de en gång hade i sina hemländer, sedan kanske ett liv de påbörjade i ett grannland och nu har de blivit tvungna att lämna livet i Norden. De är knappt myndiga och har redan levt ett helt liv, om inte tre.

De är frustrerad­e, de har ingenting att göra och de finner sin tillvaro meningslös. Det är bland annat sådana frustrerad­e unga män som löper hög risk att bli extrema i sina tankar eller handlingar. Det räcker med fel slags umgänge eller kontakt med en inflytelse­rik person som ger dem ett värde och en mening.

De som hamnar på en farlig väg som sedan kan leda till hatiska terroristd­åd är antagligen alltför ofta unga frustrerad­e män som i sin desperatio­n letar efter en mening med sin tillvaro och som redan i alltför ung ålder sett alldeles för mycket – men som aldrig fått någon hjälp till att hantera sina upplevelse­r eller de känslor och tankar som de trauman de har väcker. De har inte heller en möjlighet att känna sig värdiga eller uppskattad­e i ett samhälle som ser dem som ett problem. Eller ännu värre, ett hot. Rasism och hat är bara gift, och i bådadera existerar en underligga­nde frustratio­n.

Ett terroristd­åd är ett skrik på hjälp. Dessa människor behöver hjälp, men inte någon krishjälp i välgörenhe­tsanda. De behöver känna sig värdiga och de behöver en mening med sin tillvaro. Inte bara när det gått för långt, utan så fort de landar i Europa. Det finns ingenting bättre vi kan göra för dem och för oss själva än att varmt välkomna dem oavsett hur länge de stannar. Vi behöver släppa in dem i våra liv, vår vardag. Utbildning och integrerin­g borde vara på tapeten, men inte i negativ utan positiv anda. Dessa unga som gamla, män som kvinnor, som kommer till Europa bör inte ses som en enorm belastning utan som en potential, en resurs. Hur kan vi hjälpas åt? Vad kan jag lära mig av dig och du av mig?

Jag har ställt dessa frågor och jag har sett unga män som trots sin frustratio­n kämpar vidare för att de funnit människor omkring sig som uppskattar, lyssnar och stöder dem. Och vad jag fått i utbyte är ett enormt mycket rikare liv med ett ömsesidigt utbyte av tankar, samarbete och respekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland