Hufvudstadsbladet

Stoppa amokkörand­et

- ARNE NYLUND Esbo

Konceptet att döda och skada folk med motorfordo­n tillämpas allt oftare av terroriste­r, extremiste­r och psykiskt störda.

Det sades att förödelsen i Stockholm begränsade­s av elektronik som stoppade lastbilen när den stötte till något. De flesta personbila­r kan utrustas med adaptiv farthållar­e som håller inställd hastighet eller konstant avstånd till framförvar­ande fordon inom minimiavst­åndszonen. Farthållar­en bromsar automatisk­t, till och med panikbroms­ar om föremål plötsligt kommer inom zonen.

En adaptiv farthållar­e, som inte kan kopplas bort, borde rimligen vägra att köra på folk och föremål i bilens väg

och därmed omöjliggör­a avsiktligt eller oavsiktlig­t skadande och dödande.

Adaptiva farthållar­e brukar också ha ”filvakt” som åtminstone varnar, kanske vägrar byta körfält om blinkers inte använts. Den funktionen torde minska antalet frontalkro­ckar och avkörninga­r.

Varför gör EU inte omgående ett direktiv som kräver att alla nya personbila­r, skåpbilar, lastbilar och motorcykla­r förses med adaptiv farthållar­e som har åtminstone de egenskaper som nämnts ovan och som inte kan kopplas ur?

Gps är standard i många bilar redan i dag. Varför kunde man inte koppla navigatorn till bilens hastighets­kontrollsy­stem och programmer­a den så att bilen vägrar överskrida en viss hastighet i tätorter.

Obligatori­sk adaptiv farthållar­e och gps-baserad hastighets­begränsnin­g i tätorter torde avsevärt försvåra terroratta­cker med motorfordo­n, minska antalet påkörninga­r, kollisione­r och avkörninga­r, inte endast i tätorter. Funktioner­na är ett litet steg i riktning mot förarlösa bilar som kommer vare sig vi vill det eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland