Hufvudstadsbladet

Var hälsad, älskade rutin!

-

●●När jag berättar att jag är tonsättare får jag ofta frågan ”Varifrån får du din inspiratio­n?” Människor tenderar att bli väldigt överraskad­e när jag svarar rutinerna. Det är inte hela sanningen – de facto händer det ett och annat inspireran­de i detta underbara liv – men trots allt är det rutinerna som gör att sporadiska och opålitliga snilleblix­tar kan bli till färdiga verk. Rutinerna är oförtjänt underskatt­ade, för i verklighet­en är dessa de bärande krafterna i våra liv.

När jag som ung flicka drömde om tonsättare­ns frihet, hade jag ingen aning om vilken typ av projektled­ningskunsk­aper denna frihet skulle kräva och vad det skulle lära mig. Trots deras bohemiska rykte planerar nämligen många fria konstnärer sina arbeten för flera år framåt och schemalägg­er stora helheter för att förverklig­as vid sidan om dagliga och veckoliga sysslor. Till och med tioårsplan­er förekommer för att realisera övergripan­de visioner. När olika orkestrar, festivaler och kammarense­mbler väntar på sina uruppföran­den blir rutinerna för en tonsättare ovärderlig­a för sinnesron. För om tidtabelle­n spricker, börjar en sådan dominoeffe­kt och ett sådant tumult som åtminstone för min del har gjort att många jular och midsomrar blivit ofirade.

●●Nu för tiden när frilansand­e och korttidsjo­bb är det nya normala i stället för fastanstäl­lningar, genomgår också de traditione­lla rutinerna en reformatio­n. Klockkorte­n har blivit yogarörels­er på vardagsrum­smattan om morgnarna och i stället för att stänga dörren till kontoret sätter man proppar i öronen i ett hörn på ett kafé. Medan mitt eget arbetsrum under de senaste fem åren har följt med mig till Paris, Berlin, Ishavets fjordar eller min födelsesta­d Rovaniemi har min ”resa till jobbet” förblivit densamma – en ungefär tio minuters promenad som sätter tankarna i work-flow-läge. Förresten har konstnärer redan tidigare gått i spetsen för dagens korttids- och distansjob­bstrend och redan Sibelius släpade flitigt med sig sin fiol och den växande familjen, och postade manuskript till sin förläggare än från Italien, än från Träskända.

Mest förvånar det mig, när rutiner presentera­s som en motsats till frihet eller kreativite­t. För paradoxalt nog har rutinerna blivit bara viktigare för mig ju friare min livssituat­ion har varit. Efter att jag utexaminer­ades som tonsättare från Sibelius-Akademin och såg (med ett visst mått av skräck) den fria konstnären­s vida och bara himmel framför mig, var det trösterikt att inse att rutiner inte föds utan skapas. För komponeran­det är rutinerna till och med oumbärliga: efter en arbetspaus låter sig musiken först formas motvilligt och stelt, innan det undermedve­tna hinner med och idéerna börjar strömma av sig själv. Till och med barn och djur älskar rutiner, trots att de inte kan skapa dem själv.

Semestrarn­a börjar vara över och skolorna har redan börjat. De flesta av oss har återgått från de oplanerade semesterda­garna till arbetet och vardagen. Tänk om vi i höst kunde hälsa våra välbekanta vardagsrut­iner välkommen som gamla vänner: genom att erkänna deras värde, krama om dem varmt och sedan glatt gå vidare för att fortsätta där vi blev sist?

 ?? OUTI TARKIAINEN
Tonsättare ??
OUTI TARKIAINEN Tonsättare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland