Hufvudstadsbladet

Otidsenlig funknostal­gi funkar tidvis

Metoderna är beprövade och det fungerar garanterat. Men i längden börjar den genomsyran­de old school-attityden kännas unken, slår Ralf Sandell fast efter att ha hört Nils Landgren Funk Unit.

- FUNK ●●Nils Landgren Funk Unit Unbreakabl­e (ACT/Naxos) ralf.sandell@frilansksf.fi RALF SANDELL

Det finns en låt på Nils Landgren Funk Units nya skiva som tydligt och klart sammanfatt­ar vad det hela handlar om: Old School. Här är det gammal, hederlig funk med ”riktiga” instrument och musiker som gäller.

Och när den svenska veterantro­mbonisten med det röda hornet håller i tyglarna för sitt Funk Unit är det ingen som kan klaga på den väloljade grooven. Det funkar garanterat.

För det borgar också den trio av högsta rangens groove-arbetare som medverkar: Breckerbro­dern Randy på trumpet, Tim Hagan, likaså trumpet och sist men inte minst, Ray Parker Jr. på sång och gitarr – han med Ghostbuste­rs-signaturen, ni vet.

Under sin framgångsr­ika karriär som sessionsmu­siker för den främsta radens soul- och funkstjärn­or var han också med om att skriva Stars in Your Eyes för Herbie Hancock. Kanske inte en av keyboard-gigantens mest meriterade låtar – från discoerans Monster-album 1980 – men här tillsamman­s med Funk Unit gör man en lyckad nyversion.

Efter den följer en annan höjdare i form av Rockin’ after Midnight, bekant från Marvin Gayes repertoar. Här i en uppdaterad, mer organiskt betonad version jämfört med originalet­s syntetiska 80-tals calypsoryt­mer, och med en vocoder-effekt på sången som till omväxling låter bra.

I övrigt är det just på den punkten det brister. Det är i stort sett samma midtempofu­nk hela vägen och låtmateria­let – i synnerhet det egna – följer ett beprövat men utstakat mönster. Vilket också gäller texternas ”funk”-klyschor. I längden börjar den genomsyran­de old schoolatti­tyden (”tacka-vet-jag-hederligga­mmaldags-riktig-musik”) kännas unken.

Kanske är det musik som borde höras live, musicerand­et är det som sagt inget fel på. Men då Nils Landgren på varannan skiva brukar varva rollen av funkmeiste­r med en annan han har som balladsång­are – hur skulle det vara att för omväxlings skull på ett och samma album testa båda?

 ?? FOTO: THRON ULLBERG ??
FOTO: THRON ULLBERG
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland