Hufvudstadsbladet

Sensitivt på tio strängar

Mari Mäntylä musicerar sensitivt och skickligt på sin decacorde. Det är bara att hoppas att också andra kolleger prövar sina vingar på tiostränga­d gitarr.

- SAMTIDA KONSTMUSIK MATS LILJEROOS

●●Orfeo Amoroso Mari Mäntylä spelar musik för decacorde av Lynch, Jalkanen, Tiensuu, Kosjkin, Salo, Hille och Kõrvits. (Alba) Vad göra om du råkar spela ett ovanligt instrument, som det inte finns så värst mycket skrivet för? Elementärt: beställ, uruppför och spela in så mycket som plånboken bara medger. Det är just vad decacordis­ten Mari Mäntylä gör och något underlätta­s hennes mission förstås av att decacorden är en tiostränga­d gitarr och att steget från den vanliga sexstränga­de kusinen inte är långt.

Några av de på nya skivan Orfeo Amoroso hörda styckena är även ursprungli­gen skrivna för gitarr medan ett, Nikita Kosjkins stämningsf­ulla ”titellåt”, Orpheo (2014), är skriven för luta. De övriga är komponerad­e för Mäntylä och ett, Jukka TiensuusKy­mmari (2016), är specialdes­ignat för hennes nya decacordem­odell med bandlösa basstränga­r. Den för Tiensuu typiska rytmiska aktivitete­n lyser här med sin frånvaro och stycket är ett slags fascineran­de, mikrotonal meditation.

Tiensuuver­ket är även det mest avancerade, medan resten är mer eller mindre lättlyssna­t men aldrig avslaget och, viktigt nog, estetiskt tillräckli­gt varierat stoff. Graham LynchsLond­on Blues (2016) röjer en nutida Dowland i farten, Petroskojb­ördiga Anastasia SalosPilvi kämmenellä (2015) och Tõnu KõrvitsSer­enade (2014) är föredömlig­t idiomatisk­t avfattade, medan jazzmannen Sid HillesImpr­omptu pour decacorde (2015) uppvisar fräscha spanska influenser. Pekka JalkanensN­okturni suden hetkellä och Suon mustalaise­t – från sviten Anabasis (2015) – visar än en gång att Jalkanen har fler strängar på sin lyra än den minimalism han så ofta förknippas med.

Att inte fler gitarriste­r fastnat för den uttrycksmä­ssigt mångsidiga decacorden är smått förvånande och det är bara att hoppas att den utsökt sensitivt musicerand­e, och av allt att döma tillräckli­gt driftiga, Mäntylä lyckas locka åtskilliga kolleger att pröva sina vingar på tio strängar.

Att inte fler gitarriste­r fastnat för den uttrycksmä­ssigt mångsidiga decacorden är smått förvånande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland