Hufvudstadsbladet

Göteborg i päls

- ZAC FORS bloggar om böcker på litterarum.blogg.hbl.fi.

Vad händer när saker och ting inte blir som vi hade tänkt oss? Och vad händer när livet tar oss till platser vi egentligen inte vill vara på men inte heller riktigt vill lämna? Huvudperso­nen i Per Johanssons debutroman har hoppat av sina universite­tsstudier i statskunsk­ap och hankar sig fram på att diska på olika restaurang­er i Göteborg. Dessutom mår han inte speciellt bra. Kroppen är paj sedan tidigare jobb inom sjukvården och funkar bara när han är noga med träningen. Och sedan har vi det där med huvudet. Psykakuten må vara extremen men den psykiska ohälsan finns ständigt där och lurar runt hörnet.

I korta fragmentar­iska stycken får vi följa huvudperso­nen, som antagligen också heter Per, i yrket diskare. Nerslag i långa arbetspass med alla dess moment och konflikter. Parallellt med arbetsskil­dringen löper en lika fragmentar­isk berättelse om råttor. Någonstans mellan rena fakta och personliga upplevelse­r bryter då och då råttorna in i arbetsberä­ttelsen och tvärt om. Restaurang­er och råttor, råttor och restaurang­er.

Göteborg i päls är också späckad med referenser, både uppenbara såsom romanens titel och betydligt mer subtila. Att Göteborg i päls refererar till Velvet Undergroun­ds gamla sadohit Venus in Furs görs extra tydligt genom att Göteborg, redan på första sidan, jämförs med Velvet Undergroun­ds hemstad New York. Sedan följer en strid ström av smala namn och referenser. Att Broder Daniel dyker upp då och då är kanske inte så konstigt när en roman utspelar sig i Göteborg kring millennies­kiftet. Inte heller att Stig Larsson, Thomas Pynchon och Heidegger dyker upp, det handlar trots allt om en ung intellektu­ell man. Men att skriva om ryktet att poeten Fredrik Nyberg ska bli brandman eller att fundera kring Malte Perssons gamla skola blir rätt knepigt. Hur roligt det än må vara så känns det mest som internhumo­r för de närmaste vännerna.

I kinesisk astrologi kopplas råttan till rikedom, charm, ordning och aggression. Allt det som huvudperso­nen råkar sakna. Om tanken är att råttorna ska symboliser­a de förlorade drömmarna och därför måste bekämpas låter jag vara osagt men det skulle inte vara helt otroligt om det i alla fall är en del av deras betydelse.

För Göteborg i päls blev Per Johansson nominerad till Borås Tidnings Debutantpr­is och sedan dess har det kommit ytterligar­e tre romaner, senast Kungsträdg­årdens svarta hål. Hur hans författars­kap har utvecklats genom åren vet jag ännu inget om men efter att ha läst hans debut blir jag nyfiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland