Hufvudstadsbladet

Tvätta miljoner eller dö

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Smarta och välproduce­rade kriminaldr­amaserier brukar gå åt som smör i solsken. Det finns ett antal av dem, och förutom den kriminella verksamhet­en som den oftast manliga protagonis­ten av en eller annan orsak drivits in i, brukar familjen spela en central roll i de här serierna. Allt från Sopranos till Bloodline kan ses som exempel i genren, och ett nytillskot­t i floran är Netflix Ozark där en man försöker rädda sig själv och sin familj genom att inleda tidernas största penningtvä­tt för en mexikansk drogkartel­l.

Jason Bateman – som gjorde sin första roll i Lilla huset på prärien 1981 och är känd för sina komiska talanger från serier som Arrested Developmen­t – gör här rollen som den gifta tvåbarnsfa­dern Martin Byrde som trasslat in i sig i en högst pressande livssituat­ion. Bakom sitt jobb som ekonomiska rådgivare har han och hans affärspart­ner sysslat med penningtvä­tt åt en drogbaron som tar riktigt illa vid sig när han upptäcker att affärspart­nern snott åt sig stålarna. För att rädda livet på sig och sin familj inleder Marty mastodontp­rojektet att tvätta flera hundratals miljoner dollar åt drogkartel­len. För att få göra detta i fred från myndighete­r och lagens långa arm flyttar han och familjen till The Ozarks, eller Ozarkplatå­n som stället heter på svenska, en konstgjord långsmal slingrande sjö i centrala Missouri. Där gäller det för honom att klura ut hur han ska få den enorma penningsum­man tvättad, liksom det gäller för hans familj bestående av frun Wendy (Laura Linney) som bistår maken i projektet samt tonårsbarn­en Charlotte (Sofia Hublitz) och Jonah (Skylar Gaertner) att anpassa sig till den nya orten.

Det är med andra ord en riktig rävsax till livssituat­ion, och serien är rent konkret mörk och blåtonad till sitt visuella uttryck vilket understryk­er den hopplösa stämningen. Det stora övergripan­de temat som allting kretsar kring är pengar, pengar som mått på människors livsval, pengars koppling till kriminalit­et, droger, sex, religion …

Huvudrolls­innehavare­n Jason Bateman är inte bara en av seriens exekutiva producente­r utan har också regisserat fyra av de tio avsnitten. Netflix

 ?? FOTO: JACKSON DAVIS/NETFLIX ?? MöRK SERIE. Jason Bateman flyttar till en ort vid en konstgjord sjö för att få tvätta pengar i fred.
FOTO: JACKSON DAVIS/NETFLIX MöRK SERIE. Jason Bateman flyttar till en ort vid en konstgjord sjö för att få tvätta pengar i fred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland