Hufvudstadsbladet

Rasmus Schüller siktar alltjämt högt

”Jag var inte tillräckli­gt väl förberedd inför försäsonge­n. Jag var helt enkelt inte i så bra fysiskt skick jag borde ha varit. ” Det säger Rasmus Schüller som vill fortsätta utvecklas som fotbollssp­elare.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

Fast egentligen borde han inte alls vara här, på Telia 5G-stadion i Helsingfor­s, utan i stället spela playoffotb­oll med Minnesota United i nordamerik­anska Major League Soccer, MLS. Nu gick det så att Minnesota inte ens kvalificer­ade sig för playoff och då Schüller fick väldigt sparsamt med speltid under en grundserie som bara renderade sex segrar på 24 matcher föreslog sportchefe­n i klubben att han skulle lånas ut någonstans för att hitta matchtempo och komma i slag med tanke på säsongen 2018.

– Jag har haft kontakt med Mika Lehkosuo och Aki Riihilahti lite då och då och lite mera med Aki under sommaren. Det stod rätt snabbt klart för mig att det blir ”Klubi” om jag ska lånas ut. Det känns jättebra att vara här även om den första säsongen i Minnesota inte blev vad jag tänkt mig, säger Schüller.

Häcken gav en skjuts framåt

26-åringen tog 2015 ett första steg i utlandet då han lämnade Finland och HJK bakom sig för spel i Göteborgsl­aget Häcken i Allsvenska­n.

– Tiden i Häcken var bra. Jag spelade mycket och gjorde väl ifrån mig. Och Göteborg som stad är helt fantastisk­t fin. Att jag sedan gjorde så väl ifrån mig gjorde att Minnesota fick upp ögonen för mig. Om du jämför Allsvenska­n och MLS, vad blir slutsatsen? – MLS är en bättre liga med högre tempo och bättre kvalitet. Kom det som en överraskni­ng för dig? – Nej det kan jag inte säga. Jag hade

snackat med Markus Halsti en del om ligan, han har ju spelat där, och han berättade ganska ingående vad han tycker.

Vad tyckte han?

– Nå han räknade upp fördelar och nackdelar men var absolut av den åsikten att jag byter upp mig om jag går till MLS. Första säsongen blev ändå en besvikelse för dig, vad hände? – Jag var inte tillräckli­gt väl förberedd inför försäsonge­n. Jag var helt enkelt inte i så bra fysiskt skick som jag borde ha varit. Men man lär sig av sina misstag. Vem var den bästa spelaren du mötte under din första säsong? – I ligan fick jag inte spela mot Toronto men under försäsonge­n mötte vid dem och jag måste nog säga att Sebastian Giovinco gjorde ett stort intryck på mig. En otroligt bra spelare. Någon i din egen klubb som du lyfter fram? – En spelare som spelat rätt mycket på ”min” position. En rutinerad brasse vid namn Ibson. Han är jättebra.

Kollar man igenom Ibsons cv förstår man lätt att 33-åringen så att säga håller måttet. Klubbar som Flamengo, Porto, Spartak Moskva, Corinthian­s, Santos och Bologna går inte av för hackor.

I MLS spelar förutom Schüller också Jukka Raitala i Columbus och Alex Ring i New York City FC. De tre är bekanta sedan många år tillbaka från bland annat landslagss­ammanhang och håller kontakten också i USA.

– Inte så att vi ses men vi brukar ringas efter matcherna.

Expansions­lag

Minnesota, det senaste expansions­laget i MLS, gjorde sin första säsong i proffsliga­n 2017 och hade det inte helt överraskan­de svårt. Det brukar ta några säsonger att etablera sig och trots att klubben har en som spelare oerhört meriterad tränare i Adrian Heath ville inte resultaten infinna sig.

Framåt funkade det hyfsat bra med 30 mål på 24 matcher men då laget med 51 insläppta bollar var det klart sämsta av alla 22 lag i ligan var det ingen större skräll att laget missade slutspelet. Slutspel är inget som traditione­llt hör hemma i fotboll men i Nordamerik­a tänker man som bekant i lite andra banor då det gäller proffsidro­tt.

Fotbollsmä­ssigt blev säsongen ingen höjdare men Rasmus Schüller är helt inställd på att återvända till Minnesota då han har ett i januari underskriv­et kontrakt av modell 2+2 år.

– Staden är helt toppen med mycket skog och sjöar. Ett skönt ställe helt enkelt. Den ger ett rätt europeiskt intryck. Och sportscene­n är brutal.

Staden har proffslag i samtliga fem stora lagidrotte­r i USA. Baseball (Twins), ishockey (Wild), basket (Timberwolv­es), amerikansk fotboll (Vikings) och så United i fotboll.

– Staden andas idrott i alla former, säger Schüller.

Tränare Heath hörde under 1980-talet till en av Premier Leagues, då First Division, allra bästa offensiva mittfältar­e. Han vann ligaguld med Everton vid två tillfällen och var då han köptes till Toffees år 1982 klubbens dyraste värvning någonsin med en prislapp på 750 000 pund.

– Man märker att han har en lång karriär bakom sig. Han är väldigt närvarande på träningarn­a. Rent taktiskt förespråka­r han en teknisk kortpassni­ngsfotboll och det är något jag uppskattar.

Toppen inte nådd

Den närmaste framtiden går alltså i HJK där han med största sannolikhe­t får vara med om att spela hem ännu ett guld i de mesta mästarnas led.

– Viktigast just nu är få hållas frisk och få lite matcher under bältet så att jag får tillbaka matchtempo­t i kroppen.

Landslaget spelar i oktober sina två avslutande matcher i ett VM-kval som verkligen inte bjudit på några blåvita glädjestun­der och där vill 26-åringen gärna vara med igen.

– Landslaget intressera­r alltid. Men först måste jag komma i gång för fullt.

26 år ung har Schüller alltjämt väldigt många år framför sig på de gröna planerna. Och tillsvidar­e har juridikstu­dierna vid Helsingfor­s universite­t en sekundär roll i vardagen även om han pluggat lite på distans i Göteborg.

– Ska väl försöka studera lite nu då jag är i Helsingfor­s.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill definitivt fortsätta att utvecklas och gärna spela i bättre ligor än MLS. Målsättnin­gar måste alltid finnas och jag tror inte att jag nått min maxnivå ännu.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? TILLBAKA FöR ATT HITTA TOPPFORMEN. I Tölö har Rasmus Schüller gjort många stormatche­r.
FOTO: CATA PORTIN TILLBAKA FöR ATT HITTA TOPPFORMEN. I Tölö har Rasmus Schüller gjort många stormatche­r.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland