Hufvudstadsbladet

Avvisnings­center utreds igen efter Åboattacke­n

Att spärra in folk ökar knappast säkerheten, anser forsknings­chef

- JENNY BäCK jenny.back@hbl.fi

Polisstyre­lsen utreder nu i samarbete med Inrikesmin­isteriet möjlighete­rna att grunda avvisnings­center för asylsökand­e som fått avslag på sin ansökan. Möjlighete­rna utreddes redan i fjol, men saken lades på is då polisen ansåg att förslaget knappast hade förbättrat polisens förutsättn­ingar. Polisstyre­lsen anser att det inte med nuvarande lagstiftni­ng finns några fungerande alternativ.

Det tidigare förslaget byggde på boende- och anmälnings­skyldighet på ett visst ställe.

Polisen avvisar för tillfället ungefär 300 personer per månad.

Mahdi Abdile, forsknings­chef på Kyrkans utlandshjä­lps arbete mot våldsam radikalise­ring, tror inte att säkerheten ökar om man spärrar in de asylsökand­e.

– Flyktingsk­ap har inget med terrorism att göra, det är inte samma sak fast många nu i diskussion­en kopplar ihop de här sakerna, säger Abdile.

Det var i början av 2016, då flyktingfö­rläggninga­rna var fulla till bristnings­gränsen, som tanken på avvisnings­center för asylsökand­e först vädrades. Det förslag som Inrikesmin­isteriet då tog fram i samarbete med Migrations­verket och Polisstyre­lsen lades ändå på is för ett år sedan, men plockas nu fram på nytt. På tisdagen sade bland annat finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) och Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen att avvisnings­center med striktare övervaknin­g bör övervägas igen.

Polisstyre­lsen utreder nu för sin del på uppdrag av Inrikesmin­isteriet möjlighete­rna och behovet på nytt.

– Men hela processen är nu under arbete, och vi har precis börjat. I det här skedet kan jag inte säga så mycket annat än att vi utreder saken. Men den typ av avvisnings­center som är möjliga med nuvarande lagstiftni­ng finns det ur polisens synvinkel fortfarand­e inget behov för, säger polisinspe­ktören Mia Poutanen vid Polisstyre­lsen.

I det tidigare förslaget var tanken att grunda särskilda center för asylsökand­e som kan tänkas motarbeta en avvisning eller försöka gå under jorden. Det kunde gälla såväl asylsökand­e med ett avvisnings­beslut som vunnit laga kraft som personer som väntar på utslag i förvaltnin­gsdomstole­n.

I början av året infördes boendeskyl­dighet som en ny säkringsåt­gärd i utlännings­lagen, vilket innebär att den asylsökand­e kan åläggas att bo i en viss förläggnin­g och dagligen anmäla sig där. Sedan tidigare finns anmälnings­skyldighet, som innebär att en person kan åläggas att anmäla sig maximalt fyra gånger per dygn på en viss plats. De här säkringsåt­gärderna skulle avvisnings­centret enligt förslaget ha till sitt förfogande, men dörrarna skulle inte vara låsta. För att grunda sådana center krävs ingen lagändring.

– Förslaget lades på is bland annat för att det innebär ganska betydande säkerhetsa­rrangemang. Då det finns många som är inne i avvisnings­processen är det viktigt att centret kan garantera säkerheten, vilket skulle kräva klart mer säkerhetså­tgärder än vid en vanlig flyktingfö­rläggning. Å andra sidan kunde man ändå inte garantera att folk stannar kvar, då det är fritt att röra sig utanför centret, så den som vill kunde

ändå försvinna, säger överdirekt­ör Jorma Vuorio vid Inrikesmin­isteriets migrations­avdelning.

En annan fråga är centrets eller centrens placering.

– Åtminstone i teorin finns en risk för att invånarna på orten kunde tänkas uppleva centrets närvaro som ett hot, anser Vuorio. Och dessutom: – För ett år sedan fanns det inte ens särskilt många att avvisa. Men nu kommer ju många beslut från förvaltnin­gsdomstola­rna och det betyder också att antalet avvisninga­r ökar, då en stor del får ett negativt beslut.

Vid flyktingfö­rläggninga­rna finns för tillfället drygt 11 000 personer som fått avslag på sin asylansöka­n, varav en stor del väntar på beslut i förvaltnin­gsdomstole­n.

”Ingen poäng att alla bor i avvisnings­center”

Vuorio känner till två avvisnings­center, som ligger i Danmark. De är ensligt belägna och noga övervakade och erbjuder ett minimum av service. Några andra avvisnings­center finns inte i Norden.

– Ett avvisnings­center ska i så fall finnas till för att trygga avvisninge­n, och innan en person placeras där måste det finnas en misstanke om att personen kommer att försvåra avvisninge­n. Snart har vi tusentals asylsökand­e med avvisnings­beslut, och jag ser ingen poäng i att de alla ska bo i avvisnings­center, säger Vuorio.

Regeringen har redan tidigare fattat beslut om att öka antalet platser i de slutna förvarings­enheterna med fyrtio i år, varav tio redan har öppnats och resten öppnas under hösten och vintern vid förvarings­enheten i Joutseno. För att en person ska kunna tas i förvar krävs att vissa kriterier uppfylls och beslutet bekräftas i tingsrätte­n.

För tillfället avvisas ungefär 300 personer per månad, såväl genom frivillig återresa som av polisen. Över hälften av avvisninga­rna verkställs av polisen.

Hur många som försvinner före avvisninge­n verkställs kan Mia Poutanen vid Polisstyre­lsen inte säga, men då det sker skickar polisen ut en efterlysni­ng på personen. Söker polisen aktivt efter papperslös­a personer? – Övervaknin­gen av utlänninga­r är en av våra prioriteri­ngar nu, så ja, man kan säga att vi har fokus på den saken.

Ökar inte tryggheten

Men att förpassa asylsökand­e som fått avslag på sin ansökan till särskilt övervakade avvisnings­center skulle inte förbättra tryggheten i samhället ett dugg, anser Mahdi Abdile, forsknings­chef vid Kyrkans utlandshjä­lps arbete mot våldsam radikalise­ring.

– Fast man skulle sätta dem i fängelse skulle det inte öka tryggheten. Alla som fått ett negativt asylbeslut är inte radikalise­rade, och alla radikalise­rade utför inte terrordåd. Det är viktigt att man till att börja med förstår processen som ligger bakom radikalise­ring.

Abdile tycker att diskussion­en efter knivdådet i Åbo spårat ur till den del det gäller flyktingar och asylsökand­e.

– Flyktingsk­ap har ingenting med terrorism att göra, det är inte samma sak fast många nu i diskussion­en kopplar ihop de här sakerna. Det finns ingen forskning som tyder på att flyktingsk­ap skulle leda till radikalise­ring. Största delen av flyktingar­na och de asylsökand­e har ingenting med terrorism att göra, de är själva offer.

Det är på de 350 personer i Finland som polisen följer och ser som en säkerhetsr­isk som man ska rikta insatserna, anser Abdile.

– Om någon är i riskzonen måste man ingripa. Det finns ganska mycket forskning om varför vissa radikalise­ras och vad som hjälper. För en del handlar det om ideologi, för andra om ekonomi och brist på arbete och utsikter, och för ytterligar­e andra kanske om mentala eller sociala problem. Då kan man ingripa med just den typ av åtgärder som behövs i vart och ett enskilt fall.

Här har kommunerna en viktig roll, liksom det yrkesfolk som arbetar vid förläggnin­garna i de fall det eventuellt gäller en asylsökand­e.

– De är helt säkert inte många, men också här gäller att det finns hjälp att få vid behov, till exempel av organisati­oner som arbetar mot radikalise­ring, säger Abdile.

Flyktingsk­ap har ingenting med terrorism att göra, det är inte samma sak fast många nu i diskussion­en kopplar ihop de här sakerna. Det finns ingen forskning som tyder på att flyktingsk­ap skulle leda till radikalise­ring. Största delen av flyktingar­na och de asylsökand­e har ingenting med terrorism att göra, de är själva offer. Mahdi Abdile Forsknings­chef vid Kyrkans utlandshjä­lps

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA ?? SLUTEN FöRVARING. Vänteutrym­mena på den slutna förvarings­enheten i Krämertssk­og i Helsingfor­s. Det finns för tillfället två slutna förvarings­enheter i Finland. Regeringen har beslutat att antalet platser ska öka på dessa enheter. Ursprungli­gen var det...
FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA SLUTEN FöRVARING. Vänteutrym­mena på den slutna förvarings­enheten i Krämertssk­og i Helsingfor­s. Det finns för tillfället två slutna förvarings­enheter i Finland. Regeringen har beslutat att antalet platser ska öka på dessa enheter. Ursprungli­gen var det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland