Hufvudstadsbladet

Polisen: Kroppen sänktes medvetet

Den svenska journalist­en Kim Walls blod fanns i uppfinnare­n Peter Madsens ubåt. Med DNA-prov har dansk polis nu bekräftat att det var hennes kropp som hittades i vattnet i måndags.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

På en pressträff på Polisgårde­n i Köpenhamn på onsdagsmor­gonen bekräftade Jens Møller, chef på mordenhete­n vid Köpenhamns­polisen, att det är den sargade kroppen efter den svenska journalist­en Kim Wall som i måndags hittades i Öresund.

Hon försvann den 10 augusti efter att ha varit ombord på den privata ubåten Nautilus för att skriva ett reportage om den danske uppfinnare­n Peter Madsen som byggt båten.

Enligt Møller stämmer DNA från Kim Walls hår- och tandborste överens med den kropp som har obducerats. Dessutom har man hittat blod i ubåten från torson.

– Det är ett relativt stort genombrott i vår efterforsk­ning, säger han.

Polisen har funnit metalldela­r på kroppen som man misstänker har använts för att sänka den. Enligt Jens Møller har kroppen också skador som tyder på att man har försökt hindra den från att flyta upp till ytan.

Kläder analyseras

De tekniska undersökni­ngarna av ubåten har försvårats av att den varit fylld med uppskattni­ngsvis 38 000 liter vatten. Polisen har tidigare uppgett att den sänkts med avsikt.

Peter Madsen är häktad miss- tänkt för att ha vållat en annan persons död, ”oaktsamt mansdråp under särskilt försvårand­e omständigh­eter”.

Dansk polis fortsätter nu leta efter likdelar vid stränder och en större insats görs till sjöss. Madsens kläder analyseras för tillfället, det resultatet väntas inom några veckor.

Misstänkt dödsorsak vill Jens Møller inte uttala sig om innan det slutliga resultatet av obduktione­n är klart, inte heller om misstänkt motiv men han säger att brottsrubr­iceringen kan komma att ändras.

”Förklaring­en står fast”

Enligt Jens Møller har Peter Madsen ännu inte konfronter­ats med de nya uppgiftern­a.

Peter Madsens försvarsad­vokat, Betina Hald Engmark, säger till danska BT att DNA-matchninge­n inte ändrar på Madsens förklaring från 12 augusti då han i förhör sade att det handlar om en olycka, och att han därefter ”begravt” Wall.

– Det förändrar ingenting i förhålland­e till min klient att man funnit den döda Kim Wall. Hur som helst ser vi det som positivt att man nu har hittat henne, säger Hald Engmark.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklaga­re i Sverige och förbundsor­dförande i Brottsoffe­rjourernas riksförbun­d, säger till nyhetsbyrå­n TT att ”det rättsliga läget har mörknat för ubåtskapte­nen”.

– Vad skulle orsaken vara att han beter sig på detta sätt om det var en olycka, frågar han med hänvisning till att kroppen stympats och ubåten sänkts.

Samtidigt är det enligt honom viktigt att flera delar hittas för bevisninge­n.

Stödgrupp slutar

Kim Walls mamma Ingrid Wall skriver på Facebook att ”det är med gränslös sorg och bestörtnin­g vi tagit emot beskedet att kvarlevorn­a efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats”.

”Tragedin har drabbat inte bara oss och övrig familj, utan vänner och kollegor över hela världen. Under de fasansfull­a dagar som gått sedan Kim försvann, har vi fått otaliga bevis på hur älskad och uppskattad hon varit, såväl som människa och vän som profession­ell journalist.”

Kim Wall blev 30 år gammal och arbetade som frilansjou­rnalist för flera internatio­nella tidningar, som New York Times och South China Post. Hon var stationera­d i New York och Kina och enligt hennes egen hemsida tränad i första hjälpen i nödsituati­oner och att klara sig i svåra förhålland­en.

Peter Madsen är född 1971 och en känd profil i Danmark. Han är uppfinnare och entreprenö­r med målet att resa ut i rymden i en egen raket. Han har ett eget rymdlabora­torium i Köpenhamn.

Nautilus har byggts som ett hobbyproje­kt som han har lett, det är han som har konstruera­t båten. Stödgruppe­n bakom honom, Raket Madsens Støttegrup­pe kommer nu att avsluta sin verksamhet, meddelar styrelsen på sin hemsida.

 ?? FOTO: EPA/JENS NOERGAARD LARSEN ??
FOTO: EPA/JENS NOERGAARD LARSEN
 ?? NOERGAARD LARSEN
FOTO: EPA/JENS ?? PRIVAT UBåT. Dansk polis undersöker ubåten. Arbetet försvåras av att den har varit fylld med vatten. Polisens tekniska undersökni­ngar har visat att den sänkts med avsikt.
NOERGAARD LARSEN FOTO: EPA/JENS PRIVAT UBåT. Dansk polis undersöker ubåten. Arbetet försvåras av att den har varit fylld med vatten. Polisens tekniska undersökni­ngar har visat att den sänkts med avsikt.
 ?? BAX LINDHARDT
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ?? ÄNDRAD BERÄTTELSE. Peter Madsen uppgav först att han släppt av Kim Wall vid en restaurang utanför Köpenhamn, senare att hon dött i en olycka ombord.
BAX LINDHARDT FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ÄNDRAD BERÄTTELSE. Peter Madsen uppgav först att han släppt av Kim Wall vid en restaurang utanför Köpenhamn, senare att hon dött i en olycka ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland