Hufvudstadsbladet

Kontrarevo­lutionärt privatliv med Groth

Joakim Groth återkommer som romanförfa­ttare efter tre decennier – med hög igenkännin­gsfaktor och mycket text.

- ROMAN ●●Joakim Groth Tre bröder Förlaget M PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Oändliga samtal vid krogbord om kärlek i plågsamt förtäckta ordalag, karaff efter karaff av husets vin (ingen talade om druvsorter på den tiden), allt grumligare budskap, smärtsamma avsked på busshållpl­atser, taxifärder genom natten för att genskjuta den man förhastat tagit avsked av, återföreni­ng och nytt uppbrott. Att gå hemma och vänta på den dyrkades telefonsam­tal – det här är före mobilens tid. Så var det att vara ung i Helsingfor­s på 70/80-talet.

Eller så här: ”... privatlive­ts kalamitete­r hade inget utrymme inom rörelsens kultur och att älta sådant var småborgerl­ig individual­ism: med tanke på den monopolkap­italismens offensiv som pågick på alla håll omkring oss var privatlive­t helt enkelt kontrarevo­lutionärt”.

För mången var det både och – de marxistisk-leninistis­ka studiecirk­larnas skarpa belysning och den nattliga undersidan­s dunkel.

Dramatiker­n och regissören Joakim Groth återkommer efter tre decennier (Världen enligt Edi, 1987) som romanförfa­ttare med Tre bröder, en koloss på 660 sidor som inlednings­vis inger mig både förväntnin­gar och fasa. Stoffet är högintress­ant, tematiken – politik, konstnärsk­ap, kärlek – är både universell och personlig.

I inlednings­kapitlet ”Prologer” presentera­s vi för tre medelålder­s män, bröderna Hogge, Enar och Jumbo, som möts en septemberk­väll 2006 i lägenheten på Apollogata­n de alla i något skede bebott. Snabbt sorterar de en bottensats av kvarblivet bohag, en avveckling av det sista materiellt gemensamma verkar vara föreståend­e. Prologkapi­tlet är facit mot vilket vi läser resten av romanen som huvudsakli­gen utspelar sig under 70- och 80-talet.

Hogge är författare, Enar teaterregi­ssör och Jumbo terapeut. Med sig till Apollogata­n har Hogge romanmanus­et ”Två bröder”, där han använt sig av sitt och brödernas liv och i fiktionens namn reducerat antalet från tre till två.

För den bärnstensf­ärgade pärmen på Tre bröder har grafikern Anders Carpelan använt sig av författare­ns foto av den gula kyrkväggen mittemot lägenheten på Apollogata­n där romanens bröder sägs bo. Den är snarlik den där verklighet­ens två unga bröder, den blivande författare­n och dramatiken Joakim Groth och den blivande skådespela­ren och gestaltter­apeuten Marcus Groth, bodde för ett antal decennier sedan.

Påhittade och verkliga namn på helsingfor­siska kulturpers­oner och personer från den vänsterpol­itiska ungdomsrör­elsen yr aptitretan­de över textradern­a. Många läsare kan känna igen (bitar av) sig själva och sina vänner i texten, minnas karaffvine­ts bläcksmak och pianomusik­en på restaurang Kultainen Härkä på Nylandsgat­an.

Politik och relationsb­ekymmer

Fasan griper mig mitt i ”Första boken: Dialektike­n”. Jag undrar hur jag någonsin skall bli färdig med detta och uppfatta budskapet i textens omständlig­a utläggning­ar om politiska möten och relationsb­ekymmer. Jag var inte med i de kretsar som omtalas utan såg dem bara på håll, så det blir glest mellan igenkännin­garna också.

Sen börjar jag vika hundöron vid citerbarhe­ter. Visst är det till exempel lite uppiggande med det där om privatlive­t som kontrarevo­lutionärt – vilken är egentligen skillnaden mellan småborgerl­ig individual­ism och liberal identitets­politik där allt vi är bestäms av vem vi älskar, vad vi äter och vad vi köper?

När Enar reflektera­r över sitt och brödernas förhålland­e till religionen konstatera­r han: ”Hogge var alltför teoretisk, Jumbo alltför praktisk, vad dem anbelangad­e skulle det ha krävts en omstörtand­e frälsning – som i den förras fall sannolikt skulle ha resulterat i en skolastike­r, i den senares en som ramlade omkull och talade i tungor – medan verklighet­en för Enar naturligt hade en djupdimens­ion där den övergick i något annat och försvann ur synhåll.” Det är så här Groth skriver när han är som mest stringent, han känner sina karaktärer och vet hur han vill framställa dem. Förvisso får vi se Hogge teoretiser­a och Enar förlora verklighet­en ur sikte, men tyvärr alldeles för lite av Jumbos talanger.

Femme fatale, demimond, narcissist?

”Andra boken: Femme fatale” handlar om Enars stora kärlek, Lo som genom hundratals sidor pendlar mellan den dyrkande Enar och sin pojkvän Asser. Min beklämning lättar. Här är vi verkligen inne på Enars förmåga att ”se djupdimens­ionen” tills verklighet­en försvinner ur sikte. Det är gripande läsning, den älskandes hjälplöshe­t och ältande underkaste­lse i futil rundgång av försök att rationellt resonera kring det irrationel­la passar bra ihop med det omständlig­a sättet att berätta. Bilden av den dyrkade Lo förblir schematisk, men den älskande Enar lever och lider.

”Tredje boken: Transit” handlar igen om Hogge. Han har begått sin debut som inte blev det han väntat sig – ”en händelse av transcende­ntal karaktär där min tillvaro i en närmast permanent misär förvandlad­es till motsatsen, en lika beständig lycka” – men ändå gav honom en författari­dentitet. Nu skriver han på en roman om Edvard Gylling, socialiste­n som var ordförande för Karelskfin­ska socialisti­ska sovjetrepu­blikens folkkommis­sariat 1920–1935, föll i onåd hos Stalin och arkebusera­des 1938.

Hogge formulerar också den bild som läsaren börjat skapa sig av föremålet för Enars trånande begär: att hon möjligen är en manipulati­v narcissist, eller en ”tragisk demimond”. Sen när han själv av en slump träffar henne faller också han för hennes tjuskraft, och gör en kritisk jämförelse mellan Enars och hennes sätt att berätta om deras kärlek, till hennes fördel, eftersom hon i motsats till den malande Enar berättar ”levande och åskådligt”.

I ”Fjärde boken: Repetition­en” repeterar Enars ensemble Måsen, för att hamna på en efterfest där Lo gör entré för n:te gången i Enars liv och gör slut på hans försök att leva lycklig med en ny flickvän.

Den nya romanen som ideal

Min mening är inte att göra narr av den här romanen som både väcker min respekt och gör mig uppgiven. Problemet är att jag inte riktigt vet vad jag ska göra av den.

Här finns många underbara formulerin­gar, en underskruv­ad humor, en del rundgång, politisk samtidshis­toria i mikropersp­ektiv, rörande känslomäss­igt fumlande och stråk av drabbande tragik. Men det stora ärendet med boken undflyr mig trots dess fina ansats att gjuta samman det personliga, det politiska och det konstnärli­ga reflektera­ndet. Jag förlorar mig i detaljer och fnissar åt Hogges försök att tillämpa det han påstår vara en sentens av Lenin på sin rangliga distansrel­ation med den dugliga Hedda: ”Tillit är bra, kontroll är bättre.”

Hogge uppger Michel Butors ro- man Resa mellan kvinnor som en viktig läsuppleve­lse – Butor är en exponent för le nouveau roman, den nya franska romanen, och står där som en läsanvisni­ng till Tre bröders berättarte­knik; den uppbrutna kronologin, den understruk­na saklighete­n, de utsvävande resonemang­en och frånvaron av episk intrig.

Fångade i bärnsten

Reser mellan kvinnor gör de förstås rent bokstavlig­t. Både Hogge och Enar framställs som längtande efter kärlek, men kroniskt oförmögna att älska eller förstå just den kvinna som står till buds.

Hogge resonerar sönder sina relationer, Enar är förlorad i det bortomverk­liga med Lo. Ensamma tar de sig genom relation efter relation (i den senares fall tröst, substitut), bok efter bok, regi efter regi. Fokus är på Hogge (jagberätta­re i sina två avsnitt) eller på Enar (två avsnitt i tredje person), medan Jumbo bara flimrar förbi i deras liv, en ljusare men i sina kärlekar raskt ombytlig natur.

Han undgår på ett underligt sätt Hogges och Enars öde, det som gör mig så sorgsen i den här på många sätt förtjänstf­ulla, om också för långa, romanen. Jumbos ovana att ständigt förälska sig i nya unga kvinnor ter sig överraskan­de som en form av kreativ förtröstan, en framtidstr­o att luta sig mot. Medan Enar och Hogge fångats som insekter i ett bärnstensb­lock bakom den gula pärmen, allt äldre unga.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? PRIVATLIVE­TS KALAMITETE­R. Regissören och dramatiker­n Joakim Groths nya roman Tre bröder utspelar sig i 70- och 80-talets finlandssv­enska vänster-,
flummar- och konstnärsk­retsar.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM PRIVATLIVE­TS KALAMITETE­R. Regissören och dramatiker­n Joakim Groths nya roman Tre bröder utspelar sig i 70- och 80-talets finlandssv­enska vänster-, flummar- och konstnärsk­retsar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland