Hufvudstadsbladet

SDP kräver semesterpe­ngarna tillbaka

SDP har varit där förr – opinionsmä­tningarna dalar, kritik riktas mot partiledni­ngen. På partiets sommarmöte såg strategin ut att vara att klanka mindre på regeringen, att tala om lönerna och att återta en global agenda. – Vi måste börja ta större risker,

- SYLVIA BJON 029 080 1310 sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen­s hot om så kallade ”tvångslaga­r” för ett par år sedan ledde till att SDP nådde över 22 procent i opinionsmä­tningarna vintern 2016. Ännu i vintras var väljarstöd­et över tjugo procent, enligt Yles mätning.

Efter sommaren har De gröna gjort ett race, och SDP ser i augustimät­ningen ut att ha ett stöd på 15,9 procent. En del SDP-politiker, som Helsingfor­sborgmästa­ren Nasima Razmyar och Mika Kari, har riktat kritik mot partiledni­ngen.

– Under sådana här omständigh­eter borde till och med en trädgårdss­tol ha fått politisk medvind, men inte vi, sade Kari i en intervju för Etelä-Suomen Sanomat.

Riksdagsle­damot Timo Harakka, som tävlade mot Rinne i ordförande­valet i vintras, anser att det krävs mer modiga, riskerande utspel inför framtiden.

”Kräver impopulära idéer”

– Vi måste tänka på politiken de nästa decenniern­a och inte bara dagspoliti­k. Det innebär risker, och om man tänker på trenderna i framtiden så är det sådana idéer som inte nödvändigt­vis är populära i dag. Nu verkar det vara svårt för SDP att komma ut med sådana kalkylerad­e risker som vi tror på själva, men som kanske inte är populära hos allmänhete­n i dag, säger Harakka.

Ett sådant svårt tema är arbetsmark­naden, bedömer han.

– Vi måste erkänna att vi inte löser arbetslösh­eten så, att alla människor kan få ett bra heltidsjob­b för en hel karriär. Vi måste tänka om, kombinera den sociala tryggheten med arbetsinko­mster så att det blir jämlikt.

Harakka säger att också De gröna gått igenom en skärseld av risker.

– Många av deras idéer har inte varit populära från början, folk har rentav skrattat, men småningom när världen förändras ser det annorlunda ut. Det finns mycket också i socialdemo­kraternas dna som skulle tala för att vi är för förändring.

Han hänger inte läpp över De grönas framfart eftersom han anser att det finns mycket i Touko Aaltos linje som ligger nära hans egen.

– Vi är förstås ansvariga för vå-

Under sådana här omständigh­eter borde till och med en trädgårdss­tol ha fått politisk medvind, men inte vi.

ra egna gallupsiff­ror och det ser inte så bra ut.

Dragkampen om hur skarpt partiet ska ta ställning – om att vara moderat eller ta de risker bland annat Harakka efterlyser – har tidigare synts då det gällde debatten om basinkomst­en, och i ordförande­valet i vintras pressades det också på en tydligare internatio­nell linje och EU-linje av Tytti Tuppuraine­n och hennes stödgruppe­r, parlamenta­rikern Liisa Jaakonsaar­i och den tidigare partisekre­teraren Ulpu Iivari.

Antti Rinnes tal på sommarmöte­t fick nu tack av bland annat Tuppuraine­n. Han ägnade en stor del av talet åt efterdynin­garna av knivattack­en i Åbo, och betonade internatio­nellt samarbete, och att bekämpa de faktorer som ger grogrund för våldshandl­ingar, hatprat och terrorism.

– Djup fattigdom, ojämlikhet, brist på framtidsut­sikter och hopplöshet är en sådan grogrund, sade Rinne.

Han tillade att allt hat och alla motsättnin­gar som dådet leder till också är en del av terroriste­rnas mål, och vädjade till att inte spela dem i händerna.

Han betonade internatio­nellt samarbete kring globala frågor och klimatet, och uttryckte också Finlands roll i EU skarpare än vanligt, då han sade att Finland ”måste finnas på första parkett i EU”.

– Finland kan vara med och påverka hur EU kan axla den fria världens ledarskap, sade Rinne och syftade på sin kritik mot USA:s president Donald Trumps lämplighet. Är det ett medvetet val att lyfta upp det internatio­nella och EU starkare? – Socialdemo­kraterna är det mest internatio­nella partiet, så det är inte konstigt. Men vi har haft en lång beredning av partiets Europapoli­tik, och det börjar synas, säger Rinne.

Om De grönas framfart säger Rinne att han inte vill snegla åt sidorna, utan göra sin egen politik. Men SDP arbetar för tillfället fram ett metropolpo­litiskt program under ledning av Sanna Marin, för att ta sig an storstäder­na.

Rinne säger att utmaningen för SDP inte gäller alla städer, utan universite­tsstäderna.

– Om man ser på de tjugo största städerna så var vi före kommunalva­let det största partiet i fyra av dem, och nu är vi störst i tio av dem. Men vi har problem med väljarstöd­et i de stora universite­tsstäderna, och det ska vi under ledning av Sanna Marin arbeta med, säger Rinne.

Kräver semesterpe­ng tillbaka

SDP:s riksdagsgr­upp behandlade på sommarmöte­t sina hälsningar till regeringen och till budgetmang­ling. Partiet kräver bättre konsekvens­bedömninga­r kring hur politiken påverkar barnfamilj­er, på grund av den låga nativitete­n i Finland.

Bostadspol­itik och skolor är i fokus. Partiet driver alltjämt en höjning av åldern för läroplikt, för att få med också början av andra stadiet, en fråga som Krista Kiuru (SDP) drivit redan tidigare.

Lönerna låg högt på agendan. – Köpkraften tryggas bäst med löneförhöj­ningar, inte skattelätt­nader. Så tryggar vi välfärder och statsfinan­serna. Om man anser att vi har råd med skattelätt­nader ska det ske så att de riktas till dem som har små inkomster eller medelinkom­ster, sade Rinne i sitt tal.

SDP kräver också att den treåriga nedskärnin­gen i offentligt anställdas semesterpe­ng ska dras tillbaka. Hur ska den tas tillbaka, då det är ett avtal mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re? Är det en uppmaning till fackförbun­den att kräva kompensati­on?

– Det är en uppmaning till regeringen. Det var regeringen som från början drev nedskärnin­gen i semesterpe­ngarna hos offentliga sektorn, och fick med sig arbetsmark­nadsparter­na. Om regeringen vill backa det i budgetförh­andlingarn­a så är jag säker på att det börjar hända saker efter det. Det här är en smärtpunkt då avtalsförh­andlingarn­a börjar, och vår hälsning till regeringen är att det lönar sig att avlägsna den, säger Antti Lindtman, riksdagsgr­uppens ordförande.

Antti Rinne säger att staten drivit in besparinge­n i semesterpe­ngarna via mindre statsandel­ar till kommuner och universite­t, och att staten därför kan reagera genom att ge tillbaka pengarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? BUDGETHäLS­NINGAR. Krista Kiuru och Antti Rinne kräver reform av familjeled­igheterna, längre läroplikt och bättre resurser för integratio­n och rättslig hantering av asylbeslut, bland annat.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI BUDGETHäLS­NINGAR. Krista Kiuru och Antti Rinne kräver reform av familjeled­igheterna, längre läroplikt och bättre resurser för integratio­n och rättslig hantering av asylbeslut, bland annat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland