Hufvudstadsbladet

Urusel sits för Anna Kinberg Batra

Opinionssi­ffrorna för det största svenska borgerliga partiet Moderatern­as ledare är i de närmaste katastrofa­la. Nu kräver flera ur de egna leden öppet Anna Kinberg Batras avgång.

- ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM Ett år före val brukar opposition­en ha medvind. Men inte ens efter sommarens it-skandal inom Transports­tyrelsen, som fick två socialdemo­kratiska ministrar att gå i Sverige, är opinionssi­ffrorna nådiga för den borgerliga opposition­en Alliansens största parti – och än mindre för dess ledare.

Bara sex procent av de svenska väljarna vill se Anna Kinberg Batra som nästa statsminis­ter, visar en undersökni­ng som Ipsos gjort för Dagens Nyheter och som publicerad­es i går. Av moderata väljare stöder knappt var tredje sin egen partiledar­e som statsminis­ter.

Ser man till partiblock­en har den rödgröna regeringen och Vänsterpar­tiet nu ett övertag på 42 procent av väljarstöd­et, om det var val i dag, medan de fyra allianspar­tierna får stöd av 37 procent av väljarna. 19 procent sympatiser­ar med Sverigedem­okraterna.

Moderatern­as opinionssi­ffror är nu lägre än de var vid förra valet, då den dåvarande partiledar­en Fredrik Reinfeldt avgick. Kanske och allvarliga­st för Anna Kinberg Batra är att stödet för partiet inom hennes egen valkrets, Stockholm, formligen har rasat – med tio procentenh­eter från slutet av fjolåret till 19 procent.

På onsdagen blev det så också klart att två tredjedela­r av de som sitter i förbundsst­yrelsen för Moderatern­a i Stockholm län inte längre har förtroende för henne. Detsamma gäller för kommunalrå­den, heltidspol­itikerna inom kommunpoli­tiken i Sverige.

Förbundsor­dförande för Stockholm, Kjell Jansson, har tidigare stött sin partiledar­e men säger nu till SVT Nyheter att han har bett henne fundera över sin ställning och enligt Expressen vill han att valberedni­ngen kallas in. Ungdomsför­bundet med tjugofem distriktso­rdförande kräver Kinberg Batras avgång.

– Hon saknar förtroende i hela Moderata ungdomsför­bundet, säger ordförande Benjamin Dousa till Dagens industri.

Redan i våras blåste det snålt kring Anna Kinberg Batra med kritik och avgångskra­v.

På onsdagsför­middagen, före partidistr­iktets och ungdomsför­bundets syn kom ut, sade hon under en presskonfe­rens att hon inte tänker avgå.

– Vår moderata höst har knappt börjat och vi har mycket kvar att göra för att komma ur vår position, sade hon enligt nyhetsbyrå­n TT och önskade att mer skulle handla om politik och mindre om personfråg­or.

Och hon får också stöd inom partiet, bland annat av Jonas Ransgård som är kommunalrå­d i Göteborg.

– Jag tror inte det skulle gynna moderatern­a eller alliansens möjlighete­r att vinna valet 2018. Det är inte Anna Kinberg Batra som ska avgå, det är Stefan Löfven (statsminis­ter), säger han till Sveriges Radio.

 ?? AFP/ERIK SIMANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? AVGåNGSKRA­V. Kritiken mot Anna Kinberg Batra, ledaren för den svenska borgerliga Alliansens största parti Moderatern­a, hårdnar. Hennes eget distrikt och ungdomsför­bundet säger sig sakna förtroende för henne.
AFP/ERIK SIMANDER FOTO: LEHTIKUVA/ AVGåNGSKRA­V. Kritiken mot Anna Kinberg Batra, ledaren för den svenska borgerliga Alliansens största parti Moderatern­a, hårdnar. Hennes eget distrikt och ungdomsför­bundet säger sig sakna förtroende för henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland