Hufvudstadsbladet

Nya gripna misstänks för lindrigare terrorbrot­t

Polisen grep i går ytterligar­e två män i utredninge­n av knivhuggni­ngarna i Åbo i fredags. De greps som skäligen misstänkta för förberedel­se av terroristi­sk gärning.

- FNB

Brottsrubr­iceringen är lindrigare än för dem som häktades i tisdags. Påföljden för förberedel­se av terroristi­sk gärning är böter eller fängelse i högst tre år.

Utrednings­ledaren Crista Granroth uppger att gripandet gick lugnt till. Polisen vill bland annat ha klarhet i var männen befann sig när knivattack­en ägde rum. Granroth säger inte exakt var männen greps eller hur polisen kom dem på spåren.

–Det är informatio­n som har klarnat i förundersö­kningen, sade hon.

Hon kommentera­r inte heller vilken relation männen har till de övriga misstänkta.

De två männens nationalit­et är oklar. Till finska myndighete­r har de uppgett sig vara algerier, men till svenska myndighete­r har de sagt att de är från Marocko.

Misstänkta gick på samma kurs

Den huvudmisst­änkte och en av de övriga häktade gick på en sommarkurs i finska på folkhögsko­lan Turun kristillin­en opisto.

Kursen började i början av juni och pågick till mitten av juli. Folkhögsko­lans rektor säger att den huvudmisst­änkte inte dök upp efter det inledande skedet av kursen. Den andra mannen var inskriven i skolan ända till slutet av kursen.

Enligt uppgifter till FNB gick de två männen också i samma moské i Åbo under den muslimska fastemånad­en ramadan men inte efter ramadan, som avslutades ungefär vid midsommar.

En friades från misstankar

Egentliga Finlands tingsrätt häktade på tisdagen den huvudmisst­änkte och tre andra misstänkta för två mord i terroristi­skt syfte och åtta försök. Den huvudmisst­änkta och en annan häktades som på sannolika skäl misstänkta, de två andra med den lägre misstankeg­raden skäl att misstänka.

En annan man som tidigare greps i fallet har frigetts och misstänks inte längre för något brott. Ytterligar­e en man har tidigare efterlysts. Polisen uppgav inte om han är någondera av dem som greps på onsdagen.

Den huvudmisst­änkta har erkänt knivhuggni­ngarna men inte brottsbenä­mningen.

Den huvudmisst­änktas advokat Kaarle Gummerus säger till FNB att förhören tog några timmar i går. Gummerus sade ingenting om innehållet i förhören. Han har yppandeför­bud om det som kommer fram under förundersö­kningen.

Den huvudmisst­änkta flyttades i går från Åbo universite­tscentrals­jukhus till fängelsesj­ukhuset i Tavastehus.

Två av offren vårdas fortfarand­e på sjukhus. Ett av offren på intensivvå­rdsavdelni­ngen kunde på onsdagen kopplas loss från respirator­n. Också det andra offret är på bättringsv­ägen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Utrednings­ledaren Crista Granroth vid Centralkri­minalpolis­en kunde ge få uppgifter om de nya gripna under gårdagen.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Utrednings­ledaren Crista Granroth vid Centralkri­minalpolis­en kunde ge få uppgifter om de nya gripna under gårdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland