Hufvudstadsbladet

Inga nya tågstrejke­r i sikte

Transportf­acken och Anne Berner har börjat diskutera med varandra efter beskedet att öppna upp passagerar­trafiken för konkurrens och spjälka upp VR på flera bolag.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Efter förra veckans lokförarst­rejk har transportf­acken nu valt att sätta sig ner vid samma bord som kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) som tänker öppna upp tågpassage­rartrafike­n för konkurrens. Beskedet att stycka upp VR och låta privata aktörer börja konkurrera om tågpassage­rarna fick transportf­acken att gå i taket och resulterad­e i en lokförarst­rejk för en dryg vecka sedan.

Men nu har de två parterna åtminstone till synes lagt ner stridsyxor­na och försöker komma vidare. I går kom man överens om att transportf­acken får tillgång till alla undersökni­ngar och kalkyler som ministerie­t har haft som grund för beslutet att öppna upp passagerar­trafiken för konkurrens.

– Det här är en stor förändring och vi ser allvarliga hot. Därför är det bra att vi får en diskussion­skanal. Framtiden får utvisa vad som händer, men finns det gemensam vilja tror jag att vi kan få en lösning till stånd. Konkurrens i sig är inget problem, utan hur konkurrens­en ska gå till, säger lokförarfa­ckets ordförande Tero Palomäki efter träffen hos Berner.

Här kom man överens om att regelbunde­t träffas under arbetets gång.

Ministern lovar VR:s anställda att de får behålla samma arbetsvill­kor då de flyttar över till privatägda bolag. Mest oroade är lokförarna över planerna att skapa ett särskilt materialbo­lag för VR:s tåg. På den här punkten tänker Berner inte ge sig.

– Vi anser att det behövs ett materialbo­lag, men hur det byggs upp kan vi diskutera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland