Hufvudstadsbladet

”Den är färdig när den är färdig”

I dag förväntas metrobolag­ets styrelse berätta om banan kan öppnas i september. – Då måste vissa kritiska test löpa bra, säger trafikverk­et HST:s vd Ville Lehmuskosk­i.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Räddningsv­erket och byggnadsin­spektionen är myndighete­r som nagelfar västmetron. Många granskning­ar har gått bra. Somliga behöver fortfarand­e göras och nu är det oklart om banan kan godkännas så att passagerar­trafiken kan börja nästa månad.

– Vi behöver fyra veckor för att starta upp verksamhet­en, säger vd Ville Lehmuskosk­i vid HST.

Det är Helsingfor­s stads trafikverk HST:s förare som kör metrotågen. Också Helsingfor­sregionens Trafik HRT, som planerar kollektivt­rafiken i hela huvudstads­regionen, behöver tid för omställnin­gar. Vd Suvi Rihtniemi har tidigare sagt att HRT tar ställning till trafikstar­ten när det är hundra procent säkert att västmetron fungerar.

Lehmuskosk­i vill inte datumgissa. – Banan är klar när den är klar. Västmetrob­olagets styrelse sammanträd­er på torsdag morgon. Någon pressinfor­mation har inte prickats in.

Västmetron­s start har skjutits fram minst ett par gånger sedan fiaskot sommaren 2016 då kostnadsöv­erskridnin­garna och de tekniska problemen överraskad­e fullständi­gt både metrochefe­r och invånare i landets två största städer. Sedan våren har siktet varit inställt på september 2017 – då ska nya tunneltåge­t köra.

Västmetron skulle vara klar 2015 och kosta drygt 700 miljoner euro i stället för 1 200 miljoner. En utredning om orsakerna till misslyckan­det har gjorts men den är i sin helhet sekretessb­elagd med hänvisning till affärsheml­igheter.

 ?? Niklas tallqvist
Foto: ?? Humorn tryter ocH pressen ökar. Stadsbor, köpmän, studerande i Otnäs, politiker och tjänstemän – alla väntar på att västmetron öppnar.
Niklas tallqvist Foto: Humorn tryter ocH pressen ökar. Stadsbor, köpmän, studerande i Otnäs, politiker och tjänstemän – alla väntar på att västmetron öppnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland