Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

●●Våren 2017. Ubåten Nautilus UC3 sjösätts igen efter att ha renoverats. Den stod klar 2008–2009, är arton meter lång och trettio ton tung och konstruera­d av Peter Madsen.

●●Torsdag 10 augusti. Kim Wall följer med Madsen på ubåten för att skriva en artikel om honom. Ögonvittne­n ser dem lämna hamnen i Köpenhamn vid 19.30-tiden på kvällen. På natten larmar Walls pojkvän att hon inte har kommit hem. Ubåten finns heller inte på sin kajplats.

●●Fredag 11 augusti. Sökandet efter ubåten inleds. Madsen meddelar per radio att han är på väg in i hamn. Klockan 11 sjunker ubåten plötsligt. Han räddas av en privatbåt. Madsen uppger då att han släppt av Wall kvällen innan och att båten sjunkit på grund av tekniska problem.

●●Lördag 12 augusti. Peter Madsen häktas vid Köpenhamns tingsrätt misstänkt för att ha orsakat Walls död. Häktningsf­örhandling­arna sker bakom stängda dörrar.

●●Söndag 13 augusti. Polisen lyckas bärga Nautilus och meddelar att ubåten verkar ha sänkts medvetet.

●●Torsdag 17 augusti. Köpenhamns­polisen går ut med att den har gett upp hoppet om att finna Wall vid liv.

●●Måndag 21 augusti. Polisen skriver i ett pressmedde­lande, efter att åklagarmyn­digheten har lättat på sekretesse­n, att Madsen i förhör och i rätten uppgett att Wall dött genom en olycka ombord och att han ”begravt” kroppen. Samma dag hittas en sargad kropp i vattnet utanför Amager i Köpenhamn. Svenska journalist­förbundet och internatio­nella journalist­organisati­oner kondolerar Walls död.

●●Onsdag 23 augusti. Polisen bekräftar att det är kroppen av Kim Wall som har hittats, vilket har säkrats genom DNA-prov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland