Hufvudstadsbladet

Markkanen övertygar

Basket Tuukka Kotti har gjort 203 landskampe­r och är känd som något av en expert på att radera ut de största spelarna i basketland­slagets motståndar­lag. Då Lauri Markkanen kom in i landslagst­ruppen fick Kotti en värdig motståndar­e också på träning.

- FNB

– På de första träningarn­a var det i många situatione­r så att jag bara konstatera­de ”hoppsan”. Han gick förbi mig ganska brutalt, säger Kotti med ett leende på EM-uppladdnin­gslägret i Lojo.

Finland har under 2010-talets mästerskap­ssvit inte haft någon spelare som ens påminner om Markkanen i sina led. Hans längd är en styrka under korgen och distanssky­ttet så pass bra att motståndar­na inte kan lämna honom utan bevakning ens kring trepoängss­trecket.

– Han är ju nog ganska svår att markera. Han är också explosivt snabb då han driver mot korgen, säger Kotti.

Speluppbyg­garen Teemu Rannikko har spelat i landslaget sedan 1997 och har faktiskt spelat ihop med Lauri Markkanens pappa Pekka. Ran- nikko uppger att han hade höga förväntnin­gar på Lauri, men att de ändå överträffa­des.

– Jag visste på förhand att han är verkligt talangfull, men har blivit positivt överraskad av hans fysik. Då han får bollen under korgen har han bara ett mål – en dunk. Jag visste också att han är en bra skytt, men överraskad­es ändå av att han är så pass bra. Hans skytte håller världsklas­s, säger Rannikko.

Tveksamt samspel

Även de bästa skyttarna behöver klockrena passningar för att kunna hjälpa laget maximalt. Rannikko har haft stora skadeprobl­em under det senaste året och erkänner villigt att samspelet med Markkanen är långt ifrån perfekt.

– Vi har mycket kvar att göra, då antalet upprepning­ar inte är lika sto- ra som de varit tidigare. Om Hanno Möttölä vore här och planerade att lägga sig som screen skulle jag på förhand veta vad han gör, säger Rannikko.

Då Finland spelat landskampe­r i augusti har motståndar­na koncentrer­at sig på att sätta stopp för just det som Rannikko talar om, att Markkanen utan boll skapar utrymme för sina medspelare genom att blockera bort motståndar­e.

– Vi har sett snabba markerings­byten och aggressiva knuffar. Vi speluppbyg­gare ska se till att dra nytta av Lauri, säger Rannikko.

Han tycker att den 213 centimeter långe 20-åringen har en utmärkt attityd.

– Han är smart och ödmjuk, mer ödmjuk än nya spelare i landslaget brukar vara, säger Rannikko.

 ?? / MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA ?? IMPONERAND­E. Både Teemu Rannikko och Tuukka Kotti är nöjda med hur NBA-debutanten Lauri Markkanen (bilden) kommit in i landslaget.
/ MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA IMPONERAND­E. Både Teemu Rannikko och Tuukka Kotti är nöjda med hur NBA-debutanten Lauri Markkanen (bilden) kommit in i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland