Hufvudstadsbladet

Vem vågar arbeta för att få Östersjön fri från atomvapen och atomkraft?

-

ÖSTERSJÖOM­RåDET I HBL (18.8) beskriver Elisabeth Holmström Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­ns kamp mot Fennovoima­s planer att bygga en rysk Rosatomrea­ktor i Pyhäjoki. Hon glömde dock nämna att nätverket redan i december 2014, just innan riksdagen röstade ja till principbes­lutet för Fennovoima­s byggprojek­t, besökte Helsingfor­s och till Finlands riksdag överlämnad­e 20 000 personunde­rskrifter samt 60 underskrif­ter från organisati­oner mot projektet. Nätverket besökte även Strålsäker­hetscentra­len (Stuk) samt Näringsmin­isteriet för att uttrycka sin oro över projektet. Nätverket har även uppvaktat Finlands ambassad i Stockholm.

Men det är inte endast Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n som är upprörda över Finlands samarbete med den ryska atomkrafts- och atomvapenj­ätten Rosatom som grundades av president Vladimir Putin 2007.

I Svenska Dagbladet (14.8) berättas att Svenska Freds- och Skiljedoms­föreningen (Svenska freds) är synnerlige­n upprörda över det ”strategisk­a samarbete” som Nordea har med Rosatom som utvecklar och underhålle­r den ryska atomvapenp­arken. Enligt tidningen har Nordea bland annat lånat minst 175 miljoner dollar till ett bolag inom Rosatom-koncernen. Man har även gett garantier på 69,5 miljoner dollar till ett annat av Rosatoms dotterbola­g.

Enligt Nordeas egen informatio­n löper avtalen minst till våren 2018. Nordea indikerar även att lånen kan ses som ”ytterligar­e ett steg mot expansione­n av ett långvarigt samarbete mellan Rosatom och Nordea Bank”.

Vid Svenska Freds upprörs man av Nordeas agerande eftersom banken uppger att dess aktivt förvaltade fonder inte investeras i företag som är involverad­e i produktion eller utveckling av atomvapenp­rogram eller atomvapen. Föreningen­s ordförande Agnes Hellström ställer därför frågan om det ”är okej att själv investera pengar i bolag som gör det”.

Allt fler fredsforsk­are och aktiva inom fredsarbet­et varnar i dag för att tröskeln för bruk av moderniser­ade atomvapen, som påstås ha en mindre fasansfull effekt, har blivit betydligt lägre under den senaste tiden. Detta gäller även Östersjöom­rådet som under de senaste åren i rasande takt har utvecklats till en krutdurk med gigantiska militärövn­ingar. Ett exempel är Aurora 17 (11–29 september), det här årets största västeurope­iska krigsövnin­g som omfattar trupper och krigsmaski­neri från värdlandet Sverige samt från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

I juli utförde Ryssland och Kina militärövn­ingen Joint Sea 2017 i närheten av S:t Petersburg och Kaliningra­d. Samtidigt med manövern kom Rysslands största atomubåt Dmitrij Donskoj in i Östersjön. Den drivs av atomreakto­rer och har plats för ungefär 200 atomvapens­petsar.

Ryssland torde i dag ha cirka 7 000 atomvapen. Nato, vars medlemslän­der utför krigsövnin­gar i Östersjön, är världens största atomvapena­llians med cirka 7 515 atomvapen. Av dessa har USA pla- cerat ut 150–180 i Europa. Storbritan­nien innehar 215 och Frankrike 300.

I Aftonblade­t, juni 2015, varnade Fredrik Westerlund, säkerhetsp­olitisk analytiker på totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige, att vi är tillbaka i en period där atomvapena­nvändning i Europa är en möjlighet.

Finns det ännu några klartänkan­de, stronga politiker och andra prominenta personer som har modet att ifrågasätt­a Finlands politiska lednings högexplosi­va spel med medborgarn­as liv och framtid och som vågar stå upp och aktivt börja arbeta för ett atomvapen- och atomkrafts­fritt fredens hav – Östersjön?

ULLA KLöTZER

aktiv inom rörelsen Kvinnor mot atomkraft

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland