Hufvudstadsbladet

ANDRAS RöSTER

-

Den kommande civil- och militärund­errättelse­lagstiftni­ng som kommer till riksdagens behandling är ett paket där man testar gränserna för medborgarn­as rättighete­r.

Turun Sanomat

På grundval av de uppgifter som nu finns tillgängli­ga är det omöjligt att bedöma om en ny lag skulle ha förhindrat attacken i Åbo.

Aamulehti

om att beslutsfat­tarna noggrant måste bedöma innehållet och konsekvens­erna när en underrätte­lselag stiftas.

Varken partiernas sommarmöte­n eller ambassadör­sdagarnas föredragni­ngslista och tal lär ha gått helt enligt ritningarn­a. Terrordåde­t i Åbo överskugga­de de mindre viktiga frågorna.

Ilkka

Man måste förstå och godkänna att krishanter­ingsarbete­t har ett pris. Och att det priset kan vara högt.

Ilta-Sanomat

om att terrororga­nisationer ser Finland som en fientlig stat på grund av finländsk närvaro i till exempel Afghanista­n genom deltagande i EU:s, Natos och FN:s operatione­r.

Varför stormas akutmottag­ningar av stora grupper anhöriga och vänner efter gängrelate­rade skjutninga­r? Varför stenas ambulanser och brandbilar? Varför har polisen så svårt att få in vittnesupp­gifter i utanförska­psområdena? Varför känner sig bibliotek och bussbolag tvungna att anställa vakter ur vissa minoritets­grupper för att stävja orolighete­r?

Svenska Dagbladet

Per Gudmundson om att en förklaring finns i social identitets­teori som undersöker hur gruppident­ifikation påverkar beteende vilket betyder att känner man sig som svensk blir man mer benägen att samarbeta med svenska myndighete­r vilket skulle kunna förklara polisens svårighete­r i invandrart­äta områden.

 ??  ?? KSF MEDIA ARKIV/DAN ANDERSSON
KSF MEDIA ARKIV/DAN ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland