Hufvudstadsbladet

Handla snabbt

- SVEN-ERIK WEBER Helsingfor­s

Ett litet barn i Åbo miste sin mor. Modern har blivit offer för en fanatisk marockansk mördare. Plötsligt upptäcker ministrar och riksdagsle­damöter det som normalt funtade medborgare insett för länge sedan, nämligen att man försummat att stifta lagar som skulle ge polisen möjlighete­r att effektivt bekämpa terrorism. Vi är alltså fortfarand­e i den situatione­n att man av hänsyn till brottsling­en är tvungen att glömma offret.

Hela situatione­n är befängd.

För en tid sedan fick vi veta att polisen känner till 350 islamister som kan betraktas som ett hot mot samhället. Är de fortfarand­e i Finland? Om så är, varför? Varför släpper man in nya suspekta personer? På sätt och vis kan man väl påstå att vi, liksom praktiskt taget hela världen, är i krig mot terrororga­nisationen IS. Då gäller krigets lagar. Vi måste mycket snabbt ge Skyddspoli­sen så vidsträckt­a fullmakter att den handgripli­gt kan sålla agnarna från vetet. I annat fall löper vi risken att det finländska folket reagerar så att också oskyldiga får lida.

Kom också ihåg att den sjukdom som en fanatisk terrorist lider av inte kan botas vare sig på sjukhus eller i ett fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland