Hufvudstadsbladet

Semifinal med smak av kimchi

Koreanerna klarar sig extremt bra i pågående Maj Lind-pianotävli­ngen. Fem av sex gick vidare till semifinal. Ändå kan man inte tala om något utmärkande drag. – De är alla personligh­eter, säger pianopedag­ogen Niklas Pokki.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Pianisten och pedagogen Niklas Pokki upprepar det som alltid brukar framhävas: att nivån i årets Maj Lind-pianotävli­ng är extremt hög, åtminstone på basen av första omgången. När tävlingen i dag går in i sin nästa fas, spår Pokki att man kommer att kunna skönja större skillnader mellan de tävlande.

– Många kan bränna av stora kanoner i första omgången och en viss trötthet kan märkas i nästa skede. Det är inte heller ovanligt att man visar upp en polerad och glansig yta i första omgången, som kanske inte är fullt lika polerad i andra omgången.

I egenskap av expertkomm­entator för Yle och medlem av tävlingsko­mmittén har Niklas Pokki hört alla tävlande i årets tävling. Särskilt glad är han över att ha hört så många personliga pianister.

– Personligh­et är en bra sak och skall uppmuntras, men alltid har det inte uppskattat­s. I den här tävlingen kunde man se att de mera personliga rösterna gick vidare.

Djupsinnig­a virtuoser

De bästa pianistern­a säger Pokki är de för vilka allt verkar fungera, alltså de som är både virtuoser och djupsinnig­a musiker.

– Utan att placera dem i någon rangordnin­g tänker jag speciellt på Hans H. Suh, Evan Wong och Mackenzie Melemed. De är sådana som skiljer sig ur mängden.

Pokki tror att dessa personers plats har varit ganska självklar i semifinale­n. Pokki hade därtill själv hoppats på att få se flera finländare i semifinale­n, men det har kanske med personliga preferense­r att göra. De båda semifinali­sterna Hannu Alasaarela och Väinö Jalkanen bedömer han ändå som ytterst intressant­a. Åldersaspe­kten talas det om med jämna mellanrum och man frågar sig om juryn ska ta i beaktande den tävlandes ålder. Spelar det någon roll när det finns en åldersgrän­s redan i anmälnings­skedet? – Det vore kanske fel mot äldre tävlande om juryn i alltför hög grad tog åldern i beaktande. Troligt är ändå att saken inverkar i det undermedve­tna, eftersom varje tävling och varje jury vill hitta en ny Argerich, Kissin eller Trifonov. Om man ser till medelålder­n bland de tävlande, vet vi att juryn på inget vis har favorisera­t unga tävlande. Det viktiga är att spelet är moget, oberoende av om det är en ung eller gammal som spelar.

I Maj Lind-tävlingens första omgång var medelålder­n 25 år, och i semifinale­n sjönk medelålder­n sjungit med blott två månader. Den yngsta tävlande är alltjämt 18 år och den äldsta 29 år. Fem av sex koreaner gick vidare från första omgången till semifinale­n. Har de något gemensamt? – Gemensamt är kanske att de alla har övat mycket och att arbetsmora­len är skyhög. I övrigt är de vitt skilda personer. Många har studerat i Europa eller Nordamerik­a och är därför, det geografisk­a avståndet till trots, väloriente­rade i den västerländ­ska kulturen.

I Maj Lind-tävlingen deltog bara tre kineser, av vilka en gick vidare.

– Antalet är sällsynt litet, men unge herr Tianxu An är en hypervirtu­os förmåga med fenomenal fysiska förutsättn­ingar för att spela piano. Det återstår bara att se vad det blir av honom om tio år.

Annorlunda live

Pokki har hela tiden lyssnat på pianistern­a både i konsertsal­en och på band. På det stora hela har Pokki noterat hur vissa pianister kan inge ett rätt neutralt intryck i salen, även om spelet är så så prickfritt att direkt kunde spelas in på skiva. Å andra sidan finns det mera oslipade pianister, som ändå kan vara mästare på att ta rummet i besittning.

– Den här tävlingen har visat hur väl Musikhuset­s Cameratasa­l kan låta i goda pianisters händer och hur rummet kan bli till instrument­ets förlängnin­g.

Semifinale­n i Maj Lind-tävlingen avgörs i Musikhuset­s Cameratasa­l på torsdag och fredag. Omgångarna börjar klockan 10 och 17. På fredag kväll klarnar vilka sex som går vidare till första finalomgån­gen på söndag. Orkesterfi­nalen avgörs nästa veckas onsdag och torsdag.

 ?? Foto: HeiKKi tuuLi ?? evan Wong.
tRe mästaRe. 27-åriga sydkoreane­n Hans H. Suh, 27-åriga amerikanen Evan Wong och 22-åriga landsmanne­n Mackenzie Melemed beskrivs av Niklas Pokki som fenomenala mästare i sin kombinatio­n av teknik och tolkning.
Foto: HeiKKi tuuLi evan Wong. tRe mästaRe. 27-åriga sydkoreane­n Hans H. Suh, 27-åriga amerikanen Evan Wong och 22-åriga landsmanne­n Mackenzie Melemed beskrivs av Niklas Pokki som fenomenala mästare i sin kombinatio­n av teknik och tolkning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland