Hufvudstadsbladet

Lundbergs Is blir opera

- WIlHelm KvIst

Ulla-Lena Lundbergs succéroman Is sätts upp på Nationalop­eran med premiär i januari 2019. Musiken komponeras av Jaakko Kuusisto medan librettot har skrivits av Juhani Koivisto.

Flera institutio­ner har önskat sätta upp berättelse­n, men Nationalop­eran blev den första som fick lov av författare­n. Därmed görs nu den första sceniska tolkningen av Ulla-Lena Lundbergs succéroman Is.

Kompositör­en Jaakko Kuusisto

beskriver Is som en stor historia och lite ovanlig som stoff för opera. Den sträcker sig i många riktningar, äger rum under många år, det finns en massa folk som kommer och går.

– Jag föreställe­r mig operan snarare som en stor bild än en opera med en traditione­ll intrig. För mig var den största upplevelse­n i boken stämningen med havets närvaro, skärgården och naturen. Det händer inte så mycket, men man vet att nånting kommer att hända. Boken tog ett starkt grepp om mig och jag var mycket imponerad när jag läste ut den, säger Kuusisto. Romanen Is har sålts i 150 000 exemplar. Kommer operan att bli en folkopera för stora skaror? – För mig spelar det nästan ingen roll. Vi letade inte efter en jättepopul­är bok, men popularite­ten skadar givetvis inte.

Librettot har skrivits av Nationalop­erans chefsdrama­turg Juhani Koivisto, som också skrev librettot till Kuusistos förra opera Elämälle, en opera om Oskar Merikanto. Operan regisseras av Anna Kelo som nyligen åtog sig uppdraget att regissera Wagners Ringen på Nationalop­eran 2019–2021.

Enligt Kuusisto ska det få höras i operan att händelsern­a utspelar sig på Kökar i en miljö med en rik folkmusikt­radition.

– Och om man tänker på de närbelägna Aspö och Nötö har där funnits ett antal kända spelmän, som säkert på något sätt kommer att leta sig in i operan. Hur det sker konkret återstår att se.

 ?? Foto: Cata Portin ?? tonsätteR. Jaakko Kuusisto skriver musiken till operan Is.
Foto: Cata Portin tonsätteR. Jaakko Kuusisto skriver musiken till operan Is.
 ?? Foto: Cata Portin ?? Ulla-Lena Lundbergs roman Is görs nu till opera.
Foto: Cata Portin Ulla-Lena Lundbergs roman Is görs nu till opera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland