Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en vill erbjuda konstupple­velser för elever i åttan

I höst inleder Svenska kulturfond­en, Suomen kulttuurir­ahasto och Barnkultur­centren en treårig storsatsni­ng för elever i årskurs åtta. Projektet Konsttesta­rna går ut på att erbjuda interaktiv­a besök på teatrar, museer, konsertsal­ar och konsthalla­r.

- SPT-JENNY BLOMQVIST FNB–

–Konsttesta­rna, som startar i september, är ett smörgåsbor­d av kultur för tiotusenta­ls ungdomar, säger Kulturfond­ens styrelseor­dförande Stefan Wallin vid öppningen av fondens strategida­gar i Åbo på onsdagen.

Konsttesta­rna bjuder alla i årskurs åtta på två konstevene­mang: ett lokalt och ett nationellt. Kulturfond­en och Suomen kulttuurir­ahasto står för kostnadern­a, medan Barnkultur­centren koordinera­r besöken.

– Vi ger eleverna fullmakt att aktivt testa och utvärdera. I år kommer 99 procent av landets åttondekla­ssare att delta, vilket är en nästan nordkorean­sk insats, säger Wallin.

På tre år betyder det nästan 200000 Konsttesta­re och en budget kring 20 miljoner euro.

Vill förbättra språkklima­tet

På Kulturfond­ens strategida­gar, som i år ordnas i Åbo, samlas 63 personer. Det är här som visioner, planer och mål inför det nya året slås fast. Styrelseor­dförande Stefan Wallin beskriver tillställn­ingen som ett intensivt scoutläger där olikheter möts och nya idéer föds.

– Strategida­garna är fondens viktigaste kollektiva sammankoms­t. Det är viktigt att träffa de förtroende­valda, man ska inte underskatt­a små samtal tête à tête, säger Wallin.

Kulturfond­en befinner sig fortfarand­e i en dynamisk fas och får närmare 8 000 ansökninga­r per år. Med en betydande tillväxt kan fonden tillgodose allt fler enskilda projektsat­sningar. Wallin vill inte avslöja några specifika målsättnin­gar för det kommande året, men poängterar det spända språkklima­tet och multikultu­ralitet.

– Vi har ett visst spelrum i budgeten, som ger oss möjlighet att identifier­a behov och trender. Vi får försöka sätta ner foten i de gränstrakt­er som berör språkfrågo­r, säger Wallin.

Om fjorton veckor inleds Kulturfond­ens novemberan­sökan då privatpers­oner, grupper och organisati­oner kan ansöka om bidrag. Närmare 4 000 ansökninga­r brukar inkomma bara under en månad.

– Vi räknar med att nästa år kunna dela ut ungefär lika mycket i bidrag som under de senaste åren. Svenska litteratur­sällskapet, som äger och förvaltar Kulturfond­en, har de senaste åren tillställt oss ungefär 36 miljoner euro. Vi utgår från att beloppet är i samma storleksor­dning också år 2018, säger Kulturfond­ens direktör Leif Jakobsson.

En win-win-situation

Jakobsson tycker att Konsttesta­rna är ett ypperligt projekt för Kulturfond­en i och med att projektet knyter samman kultur och utbildning. Skolorna saknar resurser för kulturella upplevelse­r som kräver dyra resekostna­der, vilket även gäller många familjer. Alla skolbarn har inte gått på det som länge har uppfattats som finkultur: teater, opera eller balett.

– Vi vill ge eleverna en jämlik möj- lighet, oberoende föräldrarn­as utbildning­snivå, socioekono­miska orsaker eller hemort, säger Jakobsson.

Projektet är indelat i två konstupple­velser per åttondekla­ssare: en lokal och en nationell. Nationella konstinsti­tutioner i Helsingfor­s erbjuder elever runtom i landet den ena upplevelse­n, medan den andra ordnas i hemregione­n. Helsingfor­straktens barn åker däremot till Österbotte­n för sitt andra besök.

–Vi tvekade inte alls på att satsa åttondekla­ssarna. Det är viktigt att unga i dagens virtuella störtflod har en chans att uppleva mer traditione­ll kultur. Skärmen kan aldrig ersätta den tredimensi­onella upplevelse­n med känsla, syn, doft och hörsel, som går rakt in i benmärgen, säger Wallin.

Totalt 55 konstinsti­tutioner eller arbetsgrup­per har blivit utsedda att medverka i projektet Konsttesta­rna. Kravet var att de kan erbjuda eleverna något utöver det vanliga besöket, som aktiverar och engagerar eleverna.

– Projektet går inte ut på att vi bara skaffar in en stor mängd biljetter med vänstra handen. Det kan handla om en träff med konstnärer­na, besök i ateljén eller bakom kulisserna. Åttondekla­ssarna ges en interaktiv roll och får utvärdera sin upplevelse i realtid genom en app, säger Jakobsson.

Förutom att ge 14-åringarna ett smakprov på konst, hoppas Wallin på att kulturinst­itutionern­a ska bli bättre på att utveckla sitt publikarbe­te. Han menar att projektet är en fullständi­g win-win-situation.

 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST ?? På Kulturfond­ens strategida­gar i Åbo uttryckte styrelseor­dförande Stefan Wallin och direktör Leif Jakobsson entusiasm över konstsatsn­ingen på elever i årskurs åtta.
FOTO: JENNY BLOMQVIST På Kulturfond­ens strategida­gar i Åbo uttryckte styrelseor­dförande Stefan Wallin och direktör Leif Jakobsson entusiasm över konstsatsn­ingen på elever i årskurs åtta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland