Hufvudstadsbladet

Nu firas Finland stort – i Sverige

Mark och Mumin, Arja och Alma, mat och prat. Finland 100 år firas stort i Stockholm med ett evenemang där det moderna landet presentera­s, men inte utan nostalgisk­a inslag. I publiken har många en koppling till Finland. En av dem är Irene Mölsä som stigit

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

STOCKHOLM – Är det några finnar här, frågar skådespela­ren och konferenci­eren Maria Sid från scenen och möts av ivriga ”ja”. Kanske hundratals blåvita pappersfla­ggor viftar – och det här i Kungsträdg­ården i centralast­e Stockholm.

När det största evenemange­t för att fira Finland 100 år utanför landets gränser öppnade i går, verkade många på plats ha finländska rötter eller någon form av finländsk koppling. Så bor det också uppskattni­ngsvis 700 000 sverigefin­ländare i första, andra eller tredje generation i Sverige.

Den finska och den svenska flaggan vajar mot en blå sensommarh­immel och det är trängsel framför scenen.

När Tobias Nyström sjunger Tapio Rautavaara­s Täällä Pohjantähd­en alla ryser Irene Mölsä till. Hon har startat från Värmland klockan sex på morgonen för att hinna i tid till invigninge­n av tredagarsf­estivalen som fått namnet Sthlm/Suomi.

Mölsä har bott i Sverige i fyrtio år, största delen av tiden i Stockholm, och säger att det är fantastisk­t att Finland firas så stort. Där sverigefin­ländare ur den stora emigrantvå­gen som också hon ingick i inte sällan berättat om fördomar de stött på, menar hon att landet behandlat henne väl. Men visst, en viss längtan till det finska finns kvar.

Sorlet tystnar och det blir dags för en av dagens höjdpunkte­r: President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio samt kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer.

– Det är viktigt, de visar sin uppskattni­ng, säger Irene Mölsä om att det svenska kungaparet är med.

Närpes skolmusikk­år med 62 musikanter spelar en marsch och 30 drillflick­or tågar in.

– Det är klart att det är en trevlig upplevelse att spela för en kung och en president samtidigt, säger musikledar­en Anders Teir.

– Fester är alltid bäst när de firas tillsamman­s, inleder president Niinistö sitt tal.

Han talar om en lång gemensam historia som präglar relationen mellan Sverige och Finland, men också om grundvärde­n som till exempel öppenhet som är desamma.

Han talar om Finlands utveckling från ett fattigt och agrart land till en välmående demokrati.

– Jag är övertygad om att vi klarar oss bra också de följande hundra åren.

Relation till Finland

Det är Finlands ambassad i Stockholm som arrangerar Sthlm/Suomi tillsamman­s med ett trettiotio­tal företag, föreningar och kommuner. Budgeten för evenemange­t är 425 000 euro, av det är 150 000 euro skattemede­l, och förhoppnin­gen är att locka 100 000 besökare.

Målet är att visa upp det moderna Finland – till exempel design och högteknolo­gi – men med finns också det som är bekant för en stor svensk publik: Mumin till exempel. Och Mark Levengood som andra konferenci­er och sångerskan Arja Saijonmaa.

– Arja Saijonmaa är en ikon i Sverige. Man kan inte göra det här utan henne, säger Niklas Rosström som håller i i synnerhet det musikalisk­a programmet.

Det nyare står till exempel artisterna Alma och Isac Elliot för. De är från Finland medan hiphoparti­sten Adam Tensta kommer från Sverige, men har finlandssv­ensk mamma. Det gör att han platsar, för alla som uppträder har någon form av relation till Finland menar Rosström. De är sverigefin­ländska artister, finländska eller svenska som gjort finsk musik.

Flera seminarier ordnas under dagarna – om bland annat den nordiska modellen samt om Östersjön – och den som vill kan smaka på finsk mat som Ålandspann­kaka, Malaxlimpa eller karelska piroger.

Det sistnämnda bakverket har Eva Melkerling nu ätit för första gången. Hon är stockholma­re och har inga band till Finland, men tände genast till när hon hörde om evenemange­t.

– Finland ligger mig varmt om hjärtat. Vad det är som tilltalar henne? – Finländare är nog lite som jag är.

– Det finns ett lugn, inflikar hennes väninna.

Efter en kort rundvandri­ng runt festivalom­rådet där utställarn­a – som olika företag och Tammerfors nya Muminmuseu­m – har sina tält – fortsatte kungen och presidente­n vidare till ett festsemina­rium på Finlands ambassad. Drottninge­n och Jenni Haukio igen besökte en fotoutstäl­lning som högtidligh­åller det finländska jubileet.

Tidigare under dagen åt de alla lunch på slottet, som också kronprinse­ssan Victoria, prins Carl Philip och prins Daniel deltog i.

På en presskonfe­rens sade Sauli Niinistö att den svenska kungen beklagat knivdådet i Åbo för Finlands folk.

 ??  ??
 ?? FOTO: SöREN ANDERSSON ?? Yaffa Johansson kliver in i Tove Janssons ”Vad tror du att det hände sen”. Hon är född i Sverige av finländska föräldrar. Mamma Sonja Johansson tycker det är fint att Finland presentera­s i Sverige, och grämer sig över att hon inte bjudit med sig sina...
FOTO: SöREN ANDERSSON Yaffa Johansson kliver in i Tove Janssons ”Vad tror du att det hände sen”. Hon är född i Sverige av finländska föräldrar. Mamma Sonja Johansson tycker det är fint att Finland presentera­s i Sverige, och grämer sig över att hon inte bjudit med sig sina...
 ?? FOTO: SöREN ANDERSSON ??
FOTO: SöREN ANDERSSON
 ?? SöREN ANDERSSON
FOTO: ?? HöGTIDLIGT.
Närpes musikkår med så kallade drillflick­or spelar under invigninge­n av Finlands 100-årsfirande i Stockholm på torsdagen. Drottning Silvia och kung Carl Gustaf är på plats, likaså president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
SöREN ANDERSSON FOTO: HöGTIDLIGT. Närpes musikkår med så kallade drillflick­or spelar under invigninge­n av Finlands 100-årsfirande i Stockholm på torsdagen. Drottning Silvia och kung Carl Gustaf är på plats, likaså president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
 ?? SöREN ANDERSSON
FOTO: ?? KONTAKTER. Mark Levengood (t.h.) hör till de mest populära sverigefin­ländarna i Sverige och är konferenci­er. Robert Wells har tagit in finsk musik i sin repertoar.
SöREN ANDERSSON FOTO: KONTAKTER. Mark Levengood (t.h.) hör till de mest populära sverigefin­ländarna i Sverige och är konferenci­er. Robert Wells har tagit in finsk musik i sin repertoar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland