Hufvudstadsbladet

Vapaavuori ger tunneln under centrum ny knuff

Enligt byggfirmor­na ett förnuftigt utkast, enligt De gröna en onödig diskussion

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Och så är debatten om Centrumtun­neln på allvar i gång i Helsingfor­s igen.

Byggföreta­gen SRV och Lemminkäin­en har skissat på ett utkast som förbinder hamnarna i söder och väst med utfartsväg­arna i öster. Det skulle kosta 600 miljoner euro att bygga tunneln och den skulle bekostas åtminstone delvis med vägavgifte­r. Stadens näst största parti De gröna har redan sagt nej tack.

Det framgick i går när borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) presentera­de förslaget till de kommande årens stadsstrat­egi. Målet är att minska den tunga fordonstra­fiken i centrum och öka trivseln i huvudstade­n.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori presentera­de i går i stadshuset ett utkast till den strategi som ska göra huvudstade­n till en ännu bättre stad. Honnörsord­et, ett av dem, är livskvalit­et och i det ingår ingrepp i stadsmiljö­n. Vapaavuori vill minska den tunga trafiken från Södra kajen och området kring Salutorget. För det behövs kanske en tunnel.

Tunnlar hit och tunnlar dit för att lösa trafikprob­lemen i Helsingfor­s har diskuterat­s flitigt i stadsfullm­äktige. För snart tio år sedan sade majoritete­n av Helsingfor­spolitiker­na nej. Det fanns inte pengar och tra- fikstockni­ngarna var förhålland­evis små. Men konjunktur­erna svänger samtidigt som Helsingfor­s växer.

Nya tunneln skulle bekostas med vägavgifte­r, enligt Vapaavuori.

Planering i smyg?

– Centrumtun­neln? Det är inte samma tunnel vi talar om, men jo, avsikten är att bygga en körbana under markytan i centrum av staden, bekräftar Jan Vapaavuori.

Det som Vapaavuori inte berättar är att två byggfirmor redan skissat på ritningarn­a. Enligt Yle som fått tag på planerna finns också en prislapp: 600 miljoner euro. Det är mellan 55 och 125 miljoner euro mera än vad ursprungli­ga centrumtun­neln beräknades kosta.

Vad säger De gröna?

Av Yles nyhet framgår inte på vilket sätt SRV:s och Lemminkäin­ens förslag, som förbinder hamnarna i söder och utfarterna i öster med stora parkeringa­r under markytan, är förankrat i stadshuset. Det framgår inte heller av det pressmedde­lande som det näst största partiet De gröna kablade ut bara minuterna efter Vapaavuori­s presentati­on. Tunneln nämns inte med ett ord, men när HBL frågar gruppordfö­rande Otso Kivekäs om saken svarar han så här:

– Nog kan vi göra en utredning men centrumtun­neln är inte realistisk och den behövs inte.

Bra stad ska bli bättre

Efter kommunalva­let har Helsingfor­s gått från stadsdirek­törer till

borgmästar­e och cirka 30 förvaltnin­gar har blivit 4 sektorer.

– Målet är att göra allt lite bättre, säger Jan Vapaavuori.

Som han ser det finns staden till för de boende, staden ska hänga med och helst vara lite före sin tid, fatta kloka beslut snabbt och överlag möjliggöra saker.

– Vi gör en massa bra grejer i Helsingfor­s men kanske kan vi göra dem fortare. Livet får gärna vara lite enklare, säger borgmästar­en med hänvisning till pappersexe­rcisen det vill säga byråkratin som ofta kritiseras.

Utkastet till stadsstrat­egi ska god- kännas av stadsfullm­äktige. Strategin är inte ett åtgärdspro­gram även om det också ingår konkreta mål. Ett är att fördubbla antalet platser inom den engelskspr­åkiga utbildning­en och småbarnspe­dagogiken.

Strategin har tagits fram av de partier som är med i stadsstyre­lsen. Enligt Vapaavuori kommer alla partier som haft framgång i kommunalva­let att få tycka till. Fullmäktig­e diskuterar utkastet i slutet av september. Läs också ledaren på sidan 20.

Vi gör en massa bra grejer i Helsingfor­s men kanske kan vi göra dem fortare. Livet får gärna vara lite enklare.

Jan Vapaavuori Borgmästar­e i Helsingfor­s

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DAGS ATT AGERA. Som borgmästar­e Jan Vapaavuori ser det har Helsingfor­s mycket potential. – Nu ska vi inte sitta och rulla tummarna, säger han.
FOTO: CATA PORTIN DAGS ATT AGERA. Som borgmästar­e Jan Vapaavuori ser det har Helsingfor­s mycket potential. – Nu ska vi inte sitta och rulla tummarna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland