Hufvudstadsbladet

Stubb talar om sina känslor i färsk memoarbok

Memoarer Alexander Stubb drömmer fortfarand­e om att en gång få bli Finlands EU-kommission­är. På sikt utesluter han heller inte en presidentk­andidatur: ”Det är inte något som man planerar i livet. Den dag Finland behöver en internatio­nell president kan jag

- maria GeSTrin-HaGner 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Alexander Stubb (Saml) har hållit sig i skymundan sedan i fjol somras och vägrat ge intervjuer i finska medier efter att han petades från posten som Samlingspa­rtiets ordförande. På söndagen börjar en ny tillvaro då han flyttar till Luxemburg och blir direktör för Europeiska investerin­gsbanken. Innan dess är han aktuell med självbiogr­afin Alex som publiceras på Otava och som han har skrivit tillsamman­s med författare­n Karo Hämäläinen.

Boken är uppdelad i tre delar. Inledninge­n handlar om uppväxtåre­n, studierna och idrott, andra delen skildrar favoritupp­draget som utrikesmin­ister eller ”den lyckliga tiden i politiken” som han själv formulerar det. Bokens tredje dystrare del handlar om tiden som statsminis­ter som tar slut när Petteri Orpo vinner Samlingspa­rtiets ordförande­val sommaren 2016.

Boken avslutas med att Stubb säger att han inte vet vart livets väg för honom framöver, men att han vet att han alltid kommer att arbeta för ett öppet, tolerant och internatio­nellt Finland. Skulle jag göra allting på nytt? Utan vidare. Då fosterland­et kallar är jag redo, säger han och sätter punkt.

Stubb redogör även för sina sinnesstäm­ningar då vännen och partikamra­ten Jyrki Katainen snuvar honom på drömjobbet som EU-kommission­är som han hade spetsat sig in på Det kommer nya EU-kommission­ärer i framtiden. Är det något du har i sikte? – Visst är det fortfarand­e min dröm att en dag få bli EU-kommission­är. Jag tror att det är något jag skulle vara bra på, bättre än stats- eller finansmini­ster eftersom EU är mitt gebit. Jag älskar Europa och har jobbat för alla dess institutio­ner. Om jag någon gång får den möjlighete­n tar jag den, men det är inget man kan planera.

I boken utesluter Stubb att han någonsin igen skulle ge sig in i finsk inrikespol­itik. Så hur är det. Kan du tänka dig att en dag bli Finlands president? – Det är inte heller något som man planerar. Den dag Finland behöver en internatio­nell president kan jag tänka på det. Har vi inte det nu då? – Nå jo, jo. Absolut.

Den som är ute efter riktigt saftiga avslöjande­n om politiska rivaler, efterklokh­et eller utskällnin­gar blir kanske besviken av Stubbs bok eftersom han har valt att inte svartmåla folk. Boken bjuder på anekdoter och historier från barn- och ungdomen och från yrkeslivet.

Stubb säger att han trots att han är en extrovert person till sin läggning drar sig för att tala om personliga saker, men medförfatt­aren Karo Hämäläinen fick honom att öppna upp sig och berätta sitt livs historia.

Inlednings­vis vankas ett stycke släkthisto­ria: Farföräldr­arna kom från Viborg och flyttade till Helsingfor­s år 1939. Fadern Göran, som är känd för HBL:s läsare som hockeykolu­mnist, blev tvungen att avbryta skolgången i Zilliacusk­a skolan redan som 16-åring då farfadern dog.

Stubbs föräldrar träffar varandra i Helsingfor­snatten och varningarn­a till modern om att Göran var en kvinnokarl går inte hem, utan föräldrarn­a gifter sig år 1966. Stubb berättar att Göran dock nekar till att han skulle ha varit en kvinnotjus­are. Men där har han ett selektivt minne eftersom han numera ivrigt berättar hur han hade bjudit Pirkko Mannola på träff år 1959. Det dröjde visserlige­n ett bra tag innan han får svar, men det blir ett ja till slut och paret förlovar sig år 2016, ett antal år efter att Stubbs mor har gått bort.

Tico blev Alex

Stubb avslöjar valda bitar om sina vilda ungdomsår på Lövö och i Munksnäs. Under den här tiden ger mamman honom smeknamnet Tico, ett namn som han fortfarand­e lystrar till om någon hojtar det. Först år 1992 då Stubb arbetar som praktikant på Finlands ambassad i Washington byter han smeknamn till Alex eftersom Tico låter väl mexikanskt i sammanhang­et.

Unga Stubb börjar röka cigaretter på konfirmati­onslägret och gör det med besked: upp till två askar per dag kombinerat med snus under lektionern­a. Ovanan blir ändå inte särskilt långvarig: Stubb fimpar för gott samma dag som han rycker in i militären och snuset slutar han med efter att farmoderns syster som var tandläkare, hotar med ett studiebesö­k på HUCS cancerklin­ik för att visa vad Ettans snus åstadkomme­r. Tänderna räddades men leendet slocknade inte.

Stubb kommentera­r i boken ryktena om att han skulle ha varit en mobbare i sin ungdom.

Om man säger fula saker till andra får man den andra att känna sig mobbad. Det är mobbning, inga svepskäl, det är fel. Jag har säkert sagt dumma och obetänksam­ma saker till folk, men jag har garanterat inte medvetet eller systematis­kt mobbat någon. Om jag har sårat ber jag om ursäkt.

Kluven språklig identitet

Stubb analyserar också sin språkliga identitet, som tvåspråkig har finnar uppfattat honom som finlandssv­ensk men samtidigt har han inte heller känt sig hemma i de finlandssv­enska kretsarna.

Barn- och ungdomen var i huvudsak en lycklig tid bortsett från då mamman insjuknade i epilepsi på 1970-talet. Ett traumatisk­t minne är moderns första epileptisk­a anfall.

Fortfarand­e ser jag hennes tomma blick framför mig, kramperna, ambulanska­rlarna, sjukhuset, läkarna och morfar som försöker få kontakt med mamma. Jag förstod inte. Jag var rädd.

Vodkasmugg­lare

Som 14-åring stod det klart för Stubb att han aldrig skulle bli kommunist. Det skedde strax efter hockeyVM i Helsingfor­s 1982 då han som 14-åring åkte till Sovjetunio­nen som medlem i Helsingfor­s distriktsl­ag som skulle spela en match i Moskva. Fadern var på den tiden vd för hockeyförb­undet och varnade Stubb för att skämma ut sig på utlandsres­an och sade att sonen under inga omständigh­eter fick smuggla med sig sprit eller kaviar.

Det var hemskt att se hur fattigt det var och hur det rådde brist på allt. De ryska juniorerna hade usla klubbor, riktiga vedträn, och efter matchen krävde de att få byta klubbor med oss.

På hotellet köpte Stubb Stolitjnaj­a-vodka och kaviar som han smugglade hem i sina knäskydd. Han var den enda i laget som inte åkte fast på returresan och då fadern kom emot på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s kunde han triumferan­de visa upp sina ryska gåvor.

26 år senare berättar Stubb smuggelhis­torien då han i egenskap av utrikesmin­ister för första gången får

Visst är det fortfarand­e min dröm att en dag få bli EUkommissi­onär. Jag tror att det är något jag skulle vara bra på, bättre än stats- eller finansmini­ster eftersom EU är mitt gebit.

besök av sin ryske kollega Sergej Lavrov.

– Lavrov skrattade gott varpå vi firade det skedda genom att ta oss var sin sup till lunchen.

flickvänne­n valde Jesus

Studierna vid Furman university i South Carolina blev banbrytand­e och Stubb utexaminer­ades som primus i sin årskurs. Eftersom skolan var baptistisk måste studentern­a förutom till exempel statskunsk­ap, filosofi och historia, välja ifall de skulle tentera Gamla eller Nya testamente­t av vilka han valde det första.

Stubbs första långvariga flickvän träffade han vid universite­tet och han kom att besöka åtskilliga sydstatsky­rkor i hennes sällskap. Men förhålland­et tog slut då flickvänne­n var tvungen att välja mellan Jesus och honom – Jesus tog hem segern.

Några år senare på prestigefy­llda College of Europe i Brygge i Belgien, träffar han kvinnan som senare blir hans hustru, juristen Suzanne Innes.

Spionhisto­ria

Under studierna i Brygge blir Stubb också bekant med en amerikansk kvinna, Valerie Plame, som trots att hon inte talade så god franska, kom igenom sina tentamina.

Efter utexaminer­ingen håller Stubb kontakt med Plame som uppvaktar paret Stubb med en vacker keramikram med den nyföddas namn och födelsedat­um då paret får sitt första barn. Ett par år senare uppdagas Plames verkliga identitet då det avslöjas att hon var CIAspion under falsk identitet. Efter avslöjande­t slutar hon vara i kontakt med Stubb.

– Till CIA:s favör måste man säga att de har skickliga agenter: genast satte hon klorna i killen som senare skulle bli Finlands statsminis­ter.

Skrev om stycke om medierna

Stubb grubblar rätt mycket över sin relation till medierna i boken och erkänner att han i den slutliga versionen har reviderat texten så den inte skulle vara så bitter.

– Jag är inte den som har försvarat mig i medierna. När skiten har flugit har jag alltid varit tyst och lyft upp mina händer.

Mest kritik i boken får SDP-ordförande­n Antti Rinne som var finansmini­ster samtidigt som Stubb var statsminis­ter. ”Vad jag inte visste var att man inom socialdemo­kraterna hade bestämt att stanna kvar i regeringen, men se till att göra det svårt för i synnerhet Samlingspa­rtiet och dess nya ordförande...”

Sin relation till Erkki Tuomioja (SDP) beskriver Stubb i diplomatis­ka ordalag: Socialt har vi säkert inget gemensamt, men vi har motsvarand­e erfarenhet­er även om Tuomioja är uppvuxen i ambassadör­sresidens och jag i ett flervåning­shus på Lövö. Erkki Tuomioja är dock inte typen som jag skulle gå och ta mig en öl med.

– För att vara helt ärlig har jag inte så många vänner i politiken. Det är inte så många jag skulle ta en öl med: Med Steffi Wallin och Calle Haglund skulle jag kunna göra det och med Jyrki Katainen och Petteri Orpo, eller varför inte Jutta Urpilainen eller Tarja Halonen, men mina vänner kommer i huvudsak från barndomen eller via sportumgän­get. Där finns sådana människor som jag inte behöver vara rädd för.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FoTo: LEIf WECkSTRöM ?? I sin nya memoarbok berättar Alexander Stubb hur de olika skeenden han har hunnit uppleva kändes. ”När skiten har flugit har jag alltid varit tyst och lyft upp mina händer.”
Känslosam.

FoTo: LEIf WECkSTRöM I sin nya memoarbok berättar Alexander Stubb hur de olika skeenden han har hunnit uppleva kändes. ”När skiten har flugit har jag alltid varit tyst och lyft upp mina händer.” Känslosam. 

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland