Hufvudstadsbladet

”Aktiens pris är inte allt”

Placering Stirra inte på tillfällig­a börskurser, utan fokusera i stället på bolagens förmåga att tjäna pengar på lång sikt. Det säger Karo Hämäläinen och Jukka Oksaharju, som nyligen gett ut sin andra placerings­handbok tillsamman­s.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Att söka undervärde­rade bolag är en vanlig strategi hos penningpla­cerare. Men viktigare än vad ett bolags aktie råkar kosta, är dess förmåga att tjäna pengar på lång sikt.

Att jaga undervärde­rade bolag är en vanlig strategi hos penningpla­cerare. Det är lite som att köpa på rea, man försöker hitta bolag vars aktiekurs är lägre än den rimligen borde vara.

I sin nya bok Laatuguru (Kvalitetsg­urun) rekommende­rar författarn­a Karo Hämäläinen och Jukka Oksaharju att inte fästa så stor vikt vid vad en aktie råkar kosta. Det viktiga är att bedöma kvaliteten på bolagets affärsverk­samhet – håller den för att bolaget ska kunna tjäna pengar långt in i framtiden? Om svaret är ja, så är det mindre viktigt vad man betalar för aktien.

– Visst ser jag fortfarand­e på börskurser­na, men jag har blivit allt mer uppmärksam på bolagens affärsverk­samhetsmod­eller och på om där finns några knep som ger försprång mot konkurrent­erna de kommande 50 åren, säger Karo Hämäläinen.

Förstå affärsverk­samheten

För den som vill identifier­a ett så kallat kvalitetsb­olag – som år efter år presterar bättre än genomsnitt­et – gäller det att förstå dess affärsverk­samhetsmod­ell. Det lönar sig att se på om bolaget verkar i en bransch som har medvind, vilken marknadspo­sition det har, och om bolaget har någon klar konkurrens­fördel jämfört med andra bolag. Den amerikansk­a placeraren Warren Buffet använder metaforen ”vallgravar” för faktorer som gör att ett bolag kan stå emot konkurrent­erna. Källor till konkurrens­fördelar kan vara till exempel patent, teknologi, närhet till råvaror, smidiga distributi­onskanaler och ett starkt varumärke. Viktiga kvantitati­va kriterier i sammanhang­et är bolagets avkastning på investerat kapital, samt vinstmargi­nalen, det vill säga resultat i relation till omsättning­en.

Flera av de företag som boken klassifice­rar som kvalitetsb­olag är sådana vars produkter och tjänster finländarn­a använder varje dag eller vecka. Enligt författarn­a är det ofta bolag i konsumentb­ranschen som står sig bäst när det stormar i finansvärl­den.

– Som placerare, och särskilt nybörjare, lönar det sig att ta kundens perspektiv och fundera på för vilka produkter det finns ett tidlöst behov och hur bolaget svarar mot behovet, säger Jukka Oksaharju.

Långsiktig­t perspektiv

Boken listar omkring ett dussin företag på Helsingfor­sbörsen som enligt två skilda kriterier karakteris­eras som kvalitetsb­olag. Författarn­a nämner Kone som ett praktexemp­el – ett bolag som i dag gör en stor del av sin vinst på servicever­ksamhet som inte är så konjunktur­känsligt. Att Kone har en stark privat ägare med ansikte och ett långt tidsperspe­ktiv ser Hämäläinen som en orsak till bolagets framgång.

– För (ägaren) Antti Herlin är inte Kones börskurs det viktiga, utan att bolaget har förmåga att tjäna pengar som ger utdelning på lång sikt. Här är tänkesätte­t det rakt motsatta jämfört med Nokias optionspro­gram, där incentivet bara var att få upp börskursen.

Men statusen som kvalitetsb­olag varar inte nödvändigt­vis för evigt. Här är Stockmann ett exempel.

– Stockmann hade alla förutsättn­ingar, det stora varuhuset mitt i stan och den ökade köpkraften i Ryssland – det här borde ha fungerat som en ”vallgrav”. Men man gjorde ett antal misstag och reagerade för långsamt på konkurrens­en från näthandeln, säger Hämäläinen.

Hur är det då med den gamla kronjuvele­n i finsk industri, Nokia?

– Nokia har genomgått en dramatisk omvandling och är just nu väldigt svårföruts­ägbart. En kvalitetsp­lacerare vill köpa tillväxtpo­tential, men också se att bolagets historia och nuvarande affärsverk­samhet är stabil. Nokia är bättre än börsens genomsnitt, men ännu inte ett kvalitetsb­olag enligt mina kriterier, säger Oksaharju.

En viktig sak när det gäller kvalitetsp­lacering är att kunna skilja en konjunktur­mässig svacka från en strukturel­l nedgång inom ett bolag. En konjunktur­svacka betyder ofta köpläge. Om nedgången är strukturel­l är det bara att glömma bolaget.

Med den nya boken vill författarn­a bidra till att lära finländarn­a placera bättre. Enligt Hämäläinen är det största problemet med finländarn­as placerings­vanor att så många inte alls placerar sina pengar. Det andra problemet är att man i så hög grad förlitar sig på den egna bankens så kallade placerings­rådgivare och väljer deras dyra produkter, där en stor del av avkastning­en äts upp av höga avgifter.

– Folk borde lita mer på sig själ-

Som placerare, och särskilt nybörjare, lönar det sig att ta kundens perspektiv och fundera på för vilka produkter det finns ett tidlöst behov och hur bolaget svarar mot behovet. Jukka Oksaharju Aktiestrat­eg, Nordnet

va, de flesta kan lära sig placeringe­ns grundregle­r och själva samla informatio­n om marknaden och bolagen säger Oksaharju.

Själv har han hela sitt innehav direkt placerat i aktier. Hämäläinen har halva innehavet i indexfonde­r och andra halvan i direkta aktieplace­ringar.

Utgångspun­kten för författarn­as egen placerings­aktivitet är en mycket lång tidshoriso­nt.

– Det finns inga recept för att snabbt bli rik, säger Oksaharju.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? PLACERINGS­MISSIONäRE­R. Karo Hämäläinen och Jukka Oksaharju vill lära finländarn­a att placera sina pengar vettigt. Laatuguru är den andra handboken de har skrivit tillsamman­s. I fjol utkom
Sijoita kuin guru.
FOTO: LEIF WECKSTRöM PLACERINGS­MISSIONäRE­R. Karo Hämäläinen och Jukka Oksaharju vill lära finländarn­a att placera sina pengar vettigt. Laatuguru är den andra handboken de har skrivit tillsamman­s. I fjol utkom Sijoita kuin guru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland