Hufvudstadsbladet

Frivilliga­rbete kan förebygga

Knivattack­en i Åbo har inte minskat människors vilja att delta i frivilligv­erksamhet i Egentliga Finland, säger Rosa Rantanen på FRK-kretsen i Egentliga Finland

-

Rosa Rantanens jobb är att samordna frivilligv­erksamhete­n på en flyktingfö­rläggning i Åbo.

Frivilliga som fått utbildning av Röda korset ordnar bland annat olika evenemang, en språkklubb på finska och olika former av aktivitete­r för barnen och familjerna. Rantanen säger att hon inte fått kännedom om tecken på radikalise­ring bland asylsökand­e i Egentliga Finland. Samtidigt medger hon att radikalise­ring inte nödvändigt­vis syns i frivilligv­erksamhete­n.

– Radikalise­ring är ett så komplicera­t fenomen att det är svårt att entydigt säga hur den kunde synas i verksamhet­en.

Meningsful­la aktivitete­r kan enligt Rantanen också förebygga radikalise­ring.

–Frivilligv­erksamhet och meningsful­l sysselsätt­ning i sig är ett sätt att förebygga radikalise­ring på förläggnin­garna och även annat illamående i samhället.

Rantanen säger att hon är bekymrad över den hårda politiska linjen och till exempel folk som ropar glåpord på gatan, men att den bästa åtgärden är att förbise motsatsför­hållandet och satsa på möten mellan människor.

– Det hjälper människor på bägge sidor att slippa sina rädslor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland