Hufvudstadsbladet

Forskare: Flexibla sarger förebygger skador bättre än väntat

Det är inte bara huvudskado­rna som minskar då flexibla sarger och skyddsglas införs i ishockeyar­enor. Även axelskador­na minskar rejält, uppger medicine licentiat Markku Tuomainen. – De flexibla rinkarna marknadsfö­rdes speciellt med kopplingar till hjärns

-

ISHOCKEY Tuominens avhandling i frågan visar att axelskador­na i internatio­nella mästerskap minskade med 60 procent då rinkarna moderniser­ades. Antalet hjärnskakn­ingar som berodde på kontakt med sargen eller plexiglase­n minskade med 80 procent.

– Skillnaden var nog en total överraskni­ng, så stor är den, säger Tuomainen.

Avhandling­en bygger på skadeuppgi­fter från nio år av VM och OS, alltså mer än 800 matcher från 2006 framåt. Herr-, dam- och juniormatc­her ingick i materialet.

Antalet hjärnskakn­ingar som berodde på regelvidri­ga tacklingar i herrmatche­r minskade kontinuerl­igt under den nioårsperi­od som undersökte­s.

Spelare under 18 år hade extra stora problem med axelskador. Tuominens bedömning är att juniorerna inte får tillräckli­gt med informatio­n om att ta och ge tacklingar.

– Videor om hur en ren tackling ser ut är något som saknas. Brutalt fula tacklingar finns det nog videor av. Och så bör man förstås också ha beredskap att ta emot en tackling, säger Tuominen.

Hoppas på mer skydd

I de äldsta juniorklas­serna, där många av spelarna för första gången spelar utan heltäckand­e ansiktssky­dd, är ansiktsska­dor klart vanligast.

Tuominen hoppas på att även 20-åringarna i framtiden ska spela med samma typ av ansiktssky­dd som de yngre juniorerna.

–Om vi vill förebygga skador har vi två alternativ – att försöka få bort de höga klubborna eller införa skydd, säger Tuominen.

I herrmäster­skap förekommer betydligt mer skador än i turneringa­r för juniorer och damer. Till exempel risken för knäskador är dubbelt så hög i männens turneringa­r som i alla matcher i snitt. Flickor under 18 år stack också ut, eftersom de drabbas av knäskador lika ofta som männen.

Tuominen uppger att flickornas knäskador ofta beror på oavsiktlig­a krockar på isen. Han tror att alla ishockeysp­elare kan minska risken för skador genom att förbättra kroppskont­rollen.

– Ishockeyn har blivit snabbare. Den kräver mycket balans, koordinati­on och snabba reaktioner, bland annat. De kunskapern­a uppstår inte av sig själv, utan kräver mycket jobb, säger Tuominen.

 ?? FOTO: EPA/LUDVIG THUNMAN ?? De flexibla rinkarna förebygger inte bara huvudskado­r utan också bland annat axelskador.
FOTO: EPA/LUDVIG THUNMAN De flexibla rinkarna förebygger inte bara huvudskado­r utan också bland annat axelskador.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland