Hufvudstadsbladet

Kristendom­en inte skyldig till terrordåde­n i Europa

- JAN-PETER PAUL

EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds (SFP) gör ett försök att förklara de religiösa orsakerna bakom terrorism (HBL 22.8). Han bygger i betydande grad sina argument på reformatio­nen och splittring­en av kristendom­en som uppkom i samband med Martin Luther och krisen inom den katolska kyrkan på 1500-talet samt på individual­iseringen av religionen.

Orsakerna till våra dagars islamiska fundamenta­lism och därmed sammanhäng­ande terrorism har helt andra grunder. Islam politisera­des och radikalise­rades på 1800-talet och sökte sina argument och metoder i de nationalso­cialistisk­a ideologier­na på 1920- och 1930-talen. Verksamhet­smodellern­a finns i de tsarryska nihilistis­ka och kommunisti­ska terrorcell­erna (se till exempel Peter Marshalls Demanding the Impossible: A History of Anarchism 1992 eller Hanna Ahrends omfattande litterära produktion).

Den moderna islamiska terrorisme­n har sin grund i den angloameri­kanska ekonomiska och militärpol­itiska verksamhet­en i Mellanöste­rn, bildandet av staten Israel, men främst i invasionen av Irak, Afghanista­n och arabvåren. Religionen har i detta sammanhang blivit ett instrument för militärt svaga organisati­oner såsom tidigare PLO och i dag Hamas, al-Qaida, IS och andra att föra fram sina fundamenta­la ideologier.

Kristendom­en är ingen terrorskap­ande religion. Det finns inte kristna terrorcell­er eller organisati­oner som vill störta staten för att på detta sätt skapa en ”kristen stat”. Kristendom­en är tvärtom ett av offren för radikalise­rad islam och dess anhängare samt en brobyggare religioner emellan. Vår tids tusentals kristna martyrer i Mellanöste­rn och Afrika är konkreta exempel härpå.

Torvalds argumenter­ar ”… det moderna börjar alltså där individen övertar ansvaret för sin religion och sin världsuppf­attning och fråntar statens och överhetens rätt att diktera för henne eller honom vad och på vilket sätt man skall tro”. För den radikalise­rade islamisten är saken helt omvänd. Det är den lokala radikalise­rade överheten, ofta en imam, som uttrycklig­en dikterar på vilket sätt hen skall tro och agera på basen av denna tro.

Under vår tid har det uppkommit ett antal islamiska stater främst i Mellanöste­rn. I dessa stater gäller den islamiska religiösa sharialage­n. Denna lag sprids även i Europa och tolereras i dag inom vissa stater och regioner. Lagen försvagar den europeiska och nationella juridiska överheten och EU:s roll och status som lagstiftar­e. Här kunde vara ett verkligt arbetsfält för EU-parlamenta­riker Torvalds. Sharialage­n dikterar nämligen uttrycklig­en hur man skall tro och agera i sitt vardagliga och familjeliv.

docent i internatio­nell politik, Helsingfor­s universite­t och Hanken, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland