Hufvudstadsbladet

Faktafel i recension

- STURE LINDHOLM Ekenäs

Jag tackar för Ralf Fribergs recension av min bok Fånglägerh­elvetet Dragsvik – massdöden i Ekenäs 1918 (HBL 20.8). Tyvärr har recensente­n i presentati­onen lyckats få med en hel del felaktighe­ter, som inte finns i boken och som jag inte vidkänns. Eftersom min kanske viktigaste avsikt med boken har varit att försöka korrigera tidigare spridda felaktiga uppgifter om Dragsvik och teckna en mer sanningsen­lig bild av det som blev Finlands kanske största humanitära katastrof i modern tid önskar jag framföra åtminstone några korrigerin­gar.

Rannsaknin­gsfånglägr­et i Dragsvik etablerade­s i slutet av maj 1918, inte ”under vintern och våren” 1918.

Recurrensf­eber är inte besläktad med tyfus, även om man 1918 använde sig av benämninge­n typhus recurrens. Numera används febris recurrens.

Dödlighete­n var inte 24–35 procent per månad (!) av fångtalet, som Friberg påstår. Siffrorna har han uppenbarli­gen tagit från en tabell över medeltalet dödsfall per dag (24– 35) enligt halvveckor­apporterna i augusti månad.

Till Dragsvik kom inte över 13 000 fångar! Den siffran omnämns bara i en första plan över fångarnas placering. Ingen vet det exakta antalet, men det torde röra sig om runt 10 000.

I antalet 13 skjutna fångar ingick uttrycklig­en de som sköts ner under verkliga eller påstådda flyktförsö­k, i motsats till vad recensente­n påstår ...

Hjalmar Linders ”ljungande protest” mot behandling­en av de röda fångarna var inte riktad till general Mannerheim utan var en insändare i HBL. För övrigt skriven innan tågtranspo­rterna med fångar började anlända till Dragsvik.

”Kokkoliter” är ett för mig okänt och aldrig använt begrepp. Däremot har jag medvetet använt mig av Kokkola i stället för Gamlakarle­by, eftersom till exempel Kokkolakas­ernen alltid gått under det namnet. Dock har jag inte varit konsekvent i användning­en.

Avslutning­svis kan jag konstatera att det nog inte lönar sig att söka efter material i S:t Petersburg rörande fånglägret i Dragsvik, och det har aldrig heller varit min avsikt. För övrigt hade ryssarna ingen del i lägerhelve­tet, om man undantar det faktum att de byggt kasernerna. De hade lämnat området medan inbördeskr­iget ännu pågick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland