Hufvudstadsbladet

Sluta använda elever som försökskan­iner

- Expressen Naomi Abramowicz om att allt fler nya svenska skolor saknar traditione­lla klassrum. I stället ska elever hämta kunskap i olika miljöer, samarbeta med varandra och tänka utanför boxen vilket är precis lika flummigt som det låter.

fräsig arkitektur i all ära. Men vad är det som säger att skolor utan korridorer eller klassrum skulle gynna barns inlärning? Det finns mycket som tyder på att de snarare skulle kunna få motsatt effekt.

I USA var det populärt med så kalllade öppna klassrum redan i slutet av 1960-talet, det stämde väl överens med tidens pedagogisk­a idéer. Hajpen höll bara i några år. Men nu har den tyvärr gjort comeback på vissa håll.

Detta trots att det finns gott om forskning som visar hur vuxna påverkas av att sitta i öppna kontorslan­dskap. Stressnivå­n ökar och arbetsminn­et försämras. Det ständiga bruset gör att vi lätt blir störda och att koncentrat­ionen bryts.

Barns kognitiva förmåga är mindre utvecklad än vuxnas. Hur stor är sannolikhe­ten att de ska kunna koncentrer­a sig i en miljö som till och med vuxna finner påfrestand­e? Det lär vara särskilt svårt för barn med koncentrat­ionssvårig­heter att finna studiero.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland