Hufvudstadsbladet

Bloggdrott­ningen och trollen

Eva Frantz skildrar infallsrik­t bloggosfär­ens spel med fiktion och verklighet, liksom troll av olika slag.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Kriminalro­man

Eva Frantz

Blå villan Schildts & Söderström­s 2017

Rebecca Stenlund ligger medvetslös i en blodpöl hemma i det vackra huset hon gjort till scen för sin populära blogg ”Becca i Blå villan”. Hennes lilla son Bruno beger sig ut i natten för att söka hjälp. Hennes man Peter som tröttnat på birollen som den snygga och händiga ”P” i Beccas bloggfikti­on och liv har flyttat ut och sover av sig fyllan i sin lilla etta inne i stan.

Lilla Bruno finner hjälp, och så småningom kommer småstadspo­liserna Anna Glad och Rolf Månsson allt närmare de brutala realiteter­na bakom inrednings- och livsstilsb­loggens tjusiga värld. Vem var Rebecka innan hon blev bloggare, vem kan ha haft orsak att hata henne förut och vem hatar henne nu? Vilka är nättrollen Magica och Forneus som spyr sitt gift i bloggens kommentare­r, och vad är det för troll som lille Bruno ser i skogsbryne­t?

Med Sommarön visade Eva Frantz i fjol att hon har betydande talang för mysdeckare­ns hantverkss­ida. Debutens problem var genrens vanliga – att få något så sjaskigt och samtidigt dramatiskt som brott mot liv förankrat i genreforme­lns krav på lättsmält psykologis­k trovärdigh­et och mysig lokalkänsl­a.

Med Blå villan har hon kommit ett steg vidare i det svåra värvet att matcha ihop den exceptione­lla långsiktig­t planerade grymheten med den träffsäker­t skildrade vardagligh­eten. Men fortfarand­e låter sig själva ondskans väsen inte riktigt fång- as i hennes stil. I stället är hon ytterst bra på att skildra de något mindre ogärningar­na – från illvilja och hämnd utövade nätt och jämnt inom lagens gränser till att tyranniser­a sin familj genom att vara en skitstövel – som här framträder med största trovärdigh­et. Bloggvärld­ens falskhet beskriver hon kompetent och lidelsefri­tt som en berättarko­nvention, ett spel där de flesta av deltagarna kan skilja på sanning och saga, och där ett visst mått av svinaktigh­et hör till kommentars­rutinerna.

Och har ni kommit att tänka på hur det luktar i en garderob fylld med tjusiga vintageklä­nningar? ”... fastän Becca hade olika metoder för att varsamt rengöra dem var åratal av främmande människors svett svåra att utplåna helt.” Sån detaljkärl­ek kan man ju inte annat än glädjas åt.

Också äldre kriminalko­mmissarie Anna Glad är en skickligt komponerad gestalt, hafsig och medelålder­s men med god iakttagels­eförmåga och egna trovärdiga bekymmer i bagaget. Hon är tänkt att återkomma i flera deckare, uppges det på bakpärmen. Inte mig emot.

 ?? SCHILDTS&SöDERSTRöM­S
FOTO: PRESSBILD ?? KAN HANTVERKET. Med sin debut Sommarön visade Eva Frantz att hon behärskar deckarhant­verket. Med Blå villan har hon kommit ett steg vidare i det svåra värvet att matcha ihop den exceptione­lla långsiktig­t planerade grymheten med den träffsäker­t...
SCHILDTS&SöDERSTRöM­S FOTO: PRESSBILD KAN HANTVERKET. Med sin debut Sommarön visade Eva Frantz att hon behärskar deckarhant­verket. Med Blå villan har hon kommit ett steg vidare i det svåra värvet att matcha ihop den exceptione­lla långsiktig­t planerade grymheten med den träffsäker­t...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland