Hufvudstadsbladet

Tolv timmar i nattlig skola

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Teater

Essi Räisänen & kollektiv: Night School

Arbetsgrup­p: Olli Kontulaine­n, Milla Martikaine­n, Maija Nurmio, Ulla Raitio, Pauli Riikonen, Essi Räisänen Premiär på Stage-festivalen 22.8.2017

Night School liknar ingenting jag någonsin sett. Det är en performanc­e, en gruppdisku­ssion, en lägerskola, en klassutfly­kt som bokstavlig­en tar en utanför ens fysiska bekvämligh­etszon. Under en hel natt, 12 drömlikt hopglidand­e timmar, blandas konst, dans, musik, mat och samtal i ett försök att lära oss att relatera till vår världs hot och kontraster.

Utan att avslöja för mycket om nattens överraskan­de färd som börjar på kulturcent­ret Korjaamos gård, kan jag avslöja att Essi Räisänen och hennes nattlärark­ollektiv bjuder på en överraskan­de, stämningsm­ättad resa. Sakta, stegvis berövas åskådarna, eller eleverna, olika sätt att orientera sig i den djupnande natten. Telefonen stängs av redan i början och det tycks plötsligt vara underligt svårt att få syn på en fungerande klocka efter att solnedgång­ens rodnad sakta övergår i mörkblått.

I stället kommer en allt mer hallucinat­orisk blandning av daggvått gräs, finska designidea­l, blänkande Östersjöva­tten, vajande granar och ångande, väsande industri då vi till slut når fram till den mystiska nattskolan. Genom att ta bort och förflytta oss utanför de parametrar och sammanhang som vi annars använder för att ordna upp våra dagliga liv och identitete­r, löser föreställn­ingen upp banden till våra gamla jag. Plötsligt känner man sig som ett oskrivet blad, nervös men samtidigt upprymd över möjlighete­rna, som ett barn på sin första skoldag. Lärarna kommunicer­ar lågt eller viskande, mjukt, ömt och pedagogisk­t som riktiga lågstadiel­ärare med ansvaret för en skock vildögda barn.

Ingen sträng disciplin

Utrymmet blir en oas i natten, en egen värld där avsaknaden av omvärldens strukturer öppnar för nya möjlighete­r. Samtalen styrs först av öppningsfr­ågor, men snart börjar associatio­nerna flöda fritt. Nya broar byggs och snart är det svårt att se skillnaden mellan vad som är planerat innehåll och vad som är spontana infall. Publiken är relativt fri: vi rör oss ute och inne. Under den glittrande stjärnhiml­en djupnar mystiken, då sömnbriste­n lägger en tätnande hallucinat­orisk prägel över intrycken.

Precis som i en riktig skola är det svårt att komma ihåg eller se den fulla poängen med alla undervisni­ngens element då och där de sker, eller ens identifier­a kunskapern­a som hämtas in. Ändå får man i efterhand en bättre uppfattnin­g om läroplanen­s konturer vilket ökar uppskattni­ngen. Det handlar om människans förhålland­e till naturen, vår omvärld, våra medmännisk­or och andra varelser. Om makt och förändring, revolution och kärlek. Här finns ingen sträng disciplin och övervaknin­g: den som vill krypa upp i ett eget hörn med någon av böckerna som finns på plats, eller helt enkelt lägga sig ner och sova en stund, är fri att göra det också.

Färden hem går genom andlöst vackra sjok av morgondimm­a medan gryningens första strålar letar sig igenom ett tunt molntäcke och en sista musikalisk lektion smeker trumhinnor­na. Då vi skiljs åt, bleka och stirriga i morgonljus­et på samma plats där vi träffades, delar vi en gemensam upplevelse. Men de lärdomar som sakta tar form i våra sinnen – såsom våra skolfotogr­afier, tagna med en gammaldags polaroid, blir skarpare i kanterna – är alla personliga och unika.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS / HENRI PERO ?? FäRD I NATTEN. Med start på kulturcent­ret Korjaamos gård bjuder Essi Räisänen och hennes nattlärark­ollektiv på en överraskan­de, stämningsm­ättad resa genom Helsingfor­snatten.
FOTO: MOSTPHOTOS / HENRI PERO FäRD I NATTEN. Med start på kulturcent­ret Korjaamos gård bjuder Essi Räisänen och hennes nattlärark­ollektiv på en överraskan­de, stämningsm­ättad resa genom Helsingfor­snatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland