Hufvudstadsbladet

Från Örebro till Monza, turbiljett

Dokumentär­en om Ronnie Peterson, Sveriges mest framgångsr­ika formel 1-förare genom tiderna, är ett sympatiskt idolporträ­tt som fångar tidsandan inom sporten på sjuttiotal­et.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Dokumentär

Superswede – En film om Ronnie Peterson

Regi: Henrik Jansson-Schweizer. Manus: Morgan Jensen. Foto: Carl P. Rasmussen.

Beträffand­e●bilsport●har●vi●finländare●traditione­llt●sett●legat●bättre●till●än● svenskarna.●Men●med●det●inte●sagt● att●de●blågula●skulle●gå●helt●lottlösa.

Ta●till●exempel●formel●1-föraren● Ronnie Peterson●som●hade●skördat● lagrar●långt●innan●våran●Keke Rosberg●debuterade●i●denna●bilsporten­s● kungsklass.●Sedan●vill●det●sig●ju●inte●bättre●än●att●Örebrosone­n●Peterson●i●kölvattnet●av●en●svår●kollision● på●banan●i●Monza●avled●på●sjukhuset,●endast●34●år●gammal.

Orsak●nog●att●stämma●träff●med● dottern●Nina●(Kennedy)●som●återvänder●till●”brottsplat­sen”●för●första●

gången sedan den ödesdigra olyckan i september 1978. Poängen är att där man inom bilsportkr­etsarna gärna talade om ”Superswede” Peterson såg treåringen i henne endast en pappa.

Det säger en del om tonen i filmen, ömsint och klädsamt nostalgisk. Fast nu är Henrik JanssonSch­weizers dokumentär­film inte blott ett personport­rätt. Det är också en tidsskildr­ing med hälsningar till en era när formel 1-cirkusen var så mycket mera ”glamorös, färgstark och spännande”, som trefaldige världsmäst­aren Jackie Stewart lägger saken.

Han får medhåll av brassen Emerson Fittipaldi, Petersons stallkamra­t i Lotus, som menar att när man stängde dörren bakom sig kunde man aldrig vara helt säker på att man återvänder helskinnad. Så mycket farligare var motorsport­en på den tiden.

Med fötterna på jorden

Ronnie Peterson (1944–1978) växte upp i Almby i Örebro, i en enrummare med kokvrå som han delade med sina föräldrar och brodern Tommy. Som artonåring började Ronnie sedan med gokart, sporrad av pappa Bengt, ingenjör på fritiden.

Därifrån var steget inte långt till formel 3 där landsmanne­n Reine Wisell bjöd på hårt motstånd. År 1970 debuterade Peterson i formel 1, för March, och blev redan andra året tvåa totalt (efter Jackie Stewart). Året därefter bytte Peterson till Lotus, känt för sina snabba men utomordent­ligt farliga kärror.

Med Ayrton Senna-dokumentär­en Senna i färskt minne får man väl lov att konstatera att Superswede inte tävlar om pole position. Till en del beror detta säkert på att Ronnie Peterson av vänner och kolleger karakteris­eras som en genomhyggl­ig kille som inte ville en fluga för när (talande nog var akvariefis­kar hans främsta hobby).

Inte ens när Peterson säsongen 1978 fick lov att spela andra fiol till förmån för stallkamra­ten (och blivande världsmäst­aren) Mario Andretti kom de vassa armbågarna fram – att jämföra med vansinnesd­uellerna mellan McLaren-förarna Ayrton Senna och Alain Prost. Eller med playboyfas­onerna à la James Hunt.

Rullande likkistor

Men ifall dokumentär­en i termer av personskil­dring är mera snäll än vass, modell ömsint och sympatiskt idolporträ­tt, finns det mycket annat att ta vara på. Såsom kärlekshis­torien mellan Ronnie och flickvänne­n/ frun Barbro som efter att ha varit två snart är tre.

Här kommer de tjusiga hemma hos-plåtarna in i bilden, och som bekant är gårdagen som allra charmigast fångad på 8mm (desto mera tragisk är Barbros utförsback­e, hon kom aldrig över förlusten).

Även i övrigt uppskattar man den tidsanda som filmen ger prov på. Välbekanta motorsport­sjournalis­ten Fredrik af Petersen, som inte drar sig för att kalla Peterson för en naturbegåv­ning, lyfter fram den dåtida vänskapen och gemenskape­n mellan förarna, ett resultat av att man reste tillsamman­s och bodde på samma hotell.

Bidrog till atmosfären gjorde också det i högsta grad vardagliga faromoment­et. Kollegan och kompisen Eje Elgh drar sig inte för att kalla sjuttiotal­ets formel 1-bilar för ”rulllande likkistor” och Ronnie Peterson är ingalunda den enda som under filmens gång får sätta livet till.

Dokumentär­en är mera snäll än vass, modell ömsint och sympatiskt idolporträ­tt.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Svensken Ronnie Petersons liv avslutades med en av formel 1-historiens värsta olyckor 1978.
FOTO: FILMIKAMAR­I Svensken Ronnie Petersons liv avslutades med en av formel 1-historiens värsta olyckor 1978.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland