Hufvudstadsbladet

Nato på alerten inför rysk storövning

Nato Kommendöre­n för Natos marinhögkv­arter och en Natoledd fregattsty­rka har tagit i hamn i Helsingfor­s. ”På grund av Finlands exceptione­lla geografisk­a läge har jag stor nytta av att få höra hur Finlands militära planerare tänker”, säger marinkomme­ndören

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Kommendöre­n för Natos marinhögkv­arter, viceamiral Clive Johnstone, står uppe på bryggan på flaggskepp­et för en av Natos beredskaps­styrkor, den norska fregatten Otto Svedrup, och blickar ut över hamnbassän­gen mellan Ärtholmen och Busholmen i ett regnigt Helsingfor­s.

– Jag har verkligen sett fram emot det här besöket: att få komma till Finland för att diskutera med era militärpla­nerare och strateger hur de resonerar, säger Johnstone som under sin Finlandsvi­sit bland annat har hälsat på kommendöre­n för marinen, viceamiral Veijo Taipalus och försvarsmi­nister Jussi Niinistö (NA).

Natos marinkomme­ndör säger att det uttrycklig­en är Finlands exceptione­lla geografisk­a läge som är orsaken till att han har velat sätta sig ner och utbyta tankar och att man i Finland resonerar i andra banor än vad han är van vid.

– Finlands läge med en lång gräns mot Ryssland, er historia och självständ­ighetskamp gör att ni har ett pragmatisk­t och allvarligt sätt att se på saker och ting.

Johnstones budskap till de finska värdarna har gått ut på att övertyga dem om att Nato inte vilar på lagrarna.

– För tio år sedan förekom kritik mot att Nato inte var så vasst och fokuserat som det borde, men mycket har hänt sedan dess. Nato arbetar inte för Nato, utan för sina medlemslän­der som kräver valuta för sina pengar. Och det har också ett viktigt partnerlan­d som Finland rätt att göra.

Precis som andra Natomilitä­rer kommentera­r inte Johnstone om samarbetet med Finland vore lättare ifall Finland vore en fullvärdig medlem av försvarsal­liansen.

– Men det jag däremot kan säga efter att i morse har varit jag ombord på ett snabbgåend­e finskt patrullfar­tyg är att jag skulle älska att ha ett finskt krigsfarty­g vid min sida om jag hamnade i strid. De är så skickliga.

Skärpt beredskap vid rysk storövning

Nästa månad ordnar Ryssland en av de största militärövn­ingarna sedan kalla kriget – Zapad 17, en övning som väntas blir mycket mer omfattande än vad som har angetts och som därför vållar huvudbry i Nato.

Beredskaps­styrkan som just nu befinner sig vid Ärtholmen, men som då övningen väl börjar är placerad på annat håll, kommer under Zapad 17 att ha något skärpt beredskap. Detsamma gäller enheter på land och i luften.

– Vi gör det inte för att Ryssland skulle vara en fiende och för guds skull inte för att vi skulle vilka ha ett krig. Utan för att vi vill veta vad som är på gång och för att det inte ska inträffa något besvärligt.

– Ryssland har rätt att utföra stora övningar på samma sätt som vi har rätt att göra det. Men vi i Nato försöker förklara för alla, inklusive Ryssland, vad vi gör så att det inte ska råda minsta uppfattnin­g om att det kan ske något oroväckand­e efteråt, säger Johnstone.

Det norska örlogsfart­yget vid Ärtholmska­jen har sällskap av den kanadensis­ka fregatten Charlottet­own, den portugisis­ka fregatten Francisco de Almeida och det tyska tankfartyg­et FGS Rhön. Fartygen är öppna för allmänhete­n under lördag och söndag mellan klockan 13 och 16 vid kajen på Henry Fords gata 5.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FLOTTBESöK. Natofartyg vid Ärtholmska­jen i Helsingfor­s. På bilden norska fregatten Otto Sverdrup och den portugisis­ka fregatten Francisco de Almeida.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FLOTTBESöK. Natofartyg vid Ärtholmska­jen i Helsingfor­s. På bilden norska fregatten Otto Sverdrup och den portugisis­ka fregatten Francisco de Almeida.
 ??  ?? På ALERTEN. Nästa månad ordnas stora ryska militärövn­ingen Zapad 17 som väntas bli större än vad som har angetts. Då kommer de fartyg som just nu är på flottbesök vid Ärtholmen att ha höjd beredskap. ”Vi gör det inte för att Ryssland skulle vara en...
På ALERTEN. Nästa månad ordnas stora ryska militärövn­ingen Zapad 17 som väntas bli större än vad som har angetts. Då kommer de fartyg som just nu är på flottbesök vid Ärtholmen att ha höjd beredskap. ”Vi gör det inte för att Ryssland skulle vara en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland