Hufvudstadsbladet

Arcadas nya rektor brinner för svenska frågor

Mona Forsskåhl hade nyligen tillträtt som professor i nordiska språk vid Helsingfor­s universite­t.

- FNB

Mona Forsskåhl blir ny rektor och vd för Yrkeshögsk­olan Arcada. Forsskåhl säger att Arcada var lockande för henne på grund av den möjlighet som positionen erbjuder att slå vakt om finlandssv­enska intressen.

– Arcada är en svensksprå­kig skola och jag har ett brinnande intresse för att bevaka svenska frågor i Finland. Genom att leda Arcada på ett framgångsr­ikt sätt kan jag bidra till att bevara det finlandssv­enska, säger Forsskåhl.

Enligt Forsskåhl har Arcada en central roll i det finländska samhället som svensk utbildning­sinstituti­on och hon anser att högskolan har stor utveckling­spotential.

Forsskåhl kommer att sätta sig in i styrelsear­betet och ledningen av Arcada från och med hösten, men tillträder den 15 maj 2018 som rektor och vd. Henrik Wolff lämnar då högskolan efter 23 år som rektor.

–Jag är glad att jag under det kommande läsåret har möjlighet att grundligt sätta mig in i Arcadas verksamhet och strategiar­bete innan jag tar över ansvaret på heltid.

Forsskåhl säger också att det är viktigt för henne att avsluta pågående forsknings­projekt och lämna över olika nuvarande uppgifter och ansvarspos­ter på ett smidigt sätt.

– Jag kommer också att ägna året åt att skapa mig en heltäckand­e bild av yrkeshögsk­olebransch­en i Norden, säger Forsskåhl.

Blev professor i augusti

Forsskåhl tillträdde som professor i nordiska språk vid Helsingfor­s universite­t så sent som den första augusti i år, det vill säga för mindre än en månad sedan. Enligt Forsskåhl var det inte var lika plötsligt som det kanske ser ut.

– Båda processern­a började ungefär samtidigt, och båda var väldigt långsamma, säger hon.

Styrelsens mål var att hitta en ledare med en klar vision.

–Målet med rekryterin­gen av ny rektor och vd för Arcada har varit att hitta en kompetent och erfaren ledare med mångsidig kunskap om högskolese­ktorn och en tydlig vision om framtidens Arcada. Vi ser Mona Forsskåhl som en inspireran­de ledare, som kan leda Arcada till fortsatt ökad kvalitet i utbildning och forskning och till tillväxt i en föränderli­g högskolevä­rld, kommentera­r styrelseor­dförande Arne Wessberg rektorsval­et i ett pressmedde­lande.

Uppdraget som rektor och vd för Arcada söktes av sammanlagt 18 personer.

 ?? FOTO: ARCADA ??
FOTO: ARCADA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland