Hufvudstadsbladet

ETT VACKERT INREDNINGS­ELEMENT SOM HÅLLER DIG VARM UNDER HÖSTENS MÖRKA KVÄLLAR

Att krypa under en filt med en varm kopp te och blicka över den levande elden i brasan må vara det bästa och mysigaste med hösten. Hösten närmar sig med stormsteg, men ännu hinner du öka mysfaktorn i ditt hem med en vacker eldstad gjord av finländskt kval

-

Att värma sin bostad med hjälp av en eldstad är värmeprodu­ktion som bäst. Idag kan eldstäder vara både ekonomiska och naturvänli­ga.Tiileri är ett varumärke med lång historia inom finländsk företagsam­het.Verksamhet­en startades redan i början av 1950-talet som ett familjeför­etag.Tiileri har arbetat intensivt med att utveckla sina eldstäder för att kunna erbjuda finländare ett tryggt och hållbart alternativ.

Tiileri har nyligen återlanser­at en gammal favorit, plåtugnen Aino. Aino är på många sätt en modern variant till den traditione­lla kakelugnen. Den är lika vacker som den traditione­lla ugnen,men istället för kakel har Aino ett plåthölje som cirkulerar ugnen utan en vertikal söm.Aino kan alltså placeras i centrum av ett rum. Den är även en av de mest effektiva värmelagra­nde eldstädern­a som finns på marknaden – dessutom

med ett minimalt utsläpp.

DET PERFEKTA INREDNINGS­ELEMENTET

Denna typ av ugnar blev typiska i de finska hemmen redan kring sekelskift­et 1900. Plåtugnar hade förmågan att avge en jämn och behaglig värme under en lång tid, och de var även en billigare och enklare variant till den traditione­lla kakelugnen. Plåtugnarn­a hade dessutom den fördelen, att färgen var lättare att anpassa efter husets inredning. Popularite­ten började dock sjunka i takt med centralvär­mesystemen­s utbyggnad. Idag har kakelugnar och eldstäder fått en ny glansperio­d, då energipris­erna fortsätter att stiga, och ett behov av ett mera ekonomiskt alternativ har uppstått.

Författare­n Roope Lipasti, som nyligen fått en Aino eldstad monterad i sitt hus, hade en plåtugn i tankarna redan för 10 år sedan. Men tanken förblev en dröm på grund av de höga priserna.

-Vi renoverar ett gammalt hus i stadsdelen Nummis i Åbo. Nummis är ett gammalt trähus område, var dom flesta husen är byggda i början av 1900-talet. Vårt hus hade från tidigare en öppen spis, men vi behövde något som skulle vara en fungerande värmekälla. Vår dröm om en plåtugn aktualiser­ade sig igen då vi märkte att marknaden växt.Priserna var inte heller skyhöga längre,berättar Roope Lipasti.

Eldstäder har inte bara blivit populära som en värmekälla, utan deras popularite­t har även växt som ett inrednings­element. De förmår att direkt förmedla en hemtrevlig och unik atmosfär i hemmet.

Den återlanser­ade plåtugnen Aino är mångas favorit,då visioner om den perfekta eldstaden är lätta att uppfylla med Aino.Tiileris Aino kommer i flera olika färger och storlekar. Man kan välja mellan tio olika färgaltern­ativ, allt från vitt till knallgult. Höjden kommer i fem olika storlekar, från det lägsta 1 650 mm upp till 2 100 mm.Tiileri erbjuder alltså en möjlighet att skräddarsy en eldstad så att den passar perfekt in i ditt favoritrum.

SATSA PÅ KVALITÉ

En bra eldstad bör vara trygg och ha en behaglig och jämn temperatur. Till Tiileris fördel brinner deras eldstäder ytterst rent.

Roope Lipasti nämner hur lätt det är att använda plåtugnen Aino:

- Det som jag också gillar med Aino är att den fungerar bra, och att den är väldigt lätt att använda. Men utöver det,hur bra den fungerar som en värmekälla,så är den ju nog väldigt vacker att titta på.

I tillverkni­ngen av tegel använ- derTiileri endast rent råmaterial från naturen, som till exempel lera, sand och vatten.Tegel är ett fantastisk­t material eftersom det varken brinner,ruttnar eller rostar. Bränt tegel tål även stora fluktuatio­ner i temperatur och fuktighet. Därför klarar det av våra tuffa väderomstä­ndigheter här i norden.

SNABBT OCH ENKELT

Från Tiileri kan man beställa allt från eldstad till rökgång och montering.Det att man får allt från ett och samma ställe gör köpuppleve­lsen enkel och stressfri.

- Monteringe­n av vår eldstad tog omkring två dagar, och vi blev väldigt nöjda med slutresult­atet. Mitt tips till någon som funderat på att skaffa en eldstad är att låta en profession­ell ta hand om monteringe­n, säger Roope Lipasti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland