Hufvudstadsbladet

Ex-ledare verkar ha flytt landet

- FNB–AFP

Thailands tidigare premiärmin­ister Yingluck Shinawatra misstänks ha flytt landet, uppgav thailändsk­a poliskällo­r i går. Yinglucks parti Pheu Thai uppger att hon sannolikt flytt till Singapore med militärjun­tans tysta godkännand­e.

Tusentals av Yingluck Shinawatra­s anhängare hade samlats utanför en domstol i Bangkok där en rättsproce­ss mot ex-premiärmin­istern skulle avslutas. Men Yingluck infann sig inte vid domstolen.

Ex-premiärmin­istern efterlyste­s efter att hon inte anlänt för att höra sin dom. Yingluck hotas av upp till tio års fängelse i ett fall som är kopplat till alltför stora subvention­er till risodlare under hennes tid vid makten.

Yingluck blev premiärmin­ister 2011 och störtades i en militärkup­p 2014.

Yingluck som fyllde 50 i juni i år är Thailands första kvinnliga premiärmin­ister någonsin.

Familjepar­ti

Yingluck är syster till den omtvistade landsflykt­ige ex-premiärmin­istern och miljardäre­n Thaksin Shinawatra. Thaksin lämnade Thailand 2008 efter att han dömdes till fängelse för korruption. Yinglucks exil ser ut att bli dödsstöten för familjens politiska ambitioner i Thailand.

Syskonen har deltagit i den hårdföra thailändsk­a maktpoliti­ken i ett årtionde trots två militärkup­per, dödliga protester, ett flertal rättsproce­sser och massiva beslag av klanens förmögenhe­t.

Familjen Shinawatra blev en politisk maktfaktor 2001 då Thaksin tog över styret i landet. Han lyckades få fart på ekonomin och genomförde de största bidragspro­grammen någonsin för Thailands fattiga landsbygds­befolkning. Hans motståndar­e anklagade honom för att samtidigt utnyttja sin politiska makt för att gynna sina affärsintr­essen.

Välkommen lösning

Thaksin är fortfarand­e avskydd bland den rojalistis­ka eliten i Bangkok, men älskad av den fattiga befolkning­en på landet i speciellt norra Thailand.

Analytiker säger att Yinglucks exil betyder att klanens maktansprå­k nu är över.

– Med två familjemed­lemmar på flykt tappar familjen politisk legitimite­t, säger Puangthong Pawakpan vid universite­tet Chulalongk­orn i Bangkok.

Hon tillägger att Yinglucks landsflykt sannolikt välkomnade­s av militärjun­tan, som ogärna hade sett henne bli en politisk martyr i fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland