Hufvudstadsbladet

Tumult när guru fälldes för våldtäkt

- TT-AP

En domstol i Indien har kommit fram till att en uppmärksam­mad guru gjort sig skyldig till våldtäkt. Våldsamma protester utbröt bland hans anhängare när utslaget blev känt. Flera dödsoffer har krävts, enligt indiska medier.

Den färgspraka­nde gurun Gurmeet Ram Rahim Singh (bilden) kallar sig både helgon och doktor. Han har låtit tala om sig med bland annat egenproduc­erade actionfilm­er och har en framtoning som den glittrigas­te rockstjärn­a.

I går fälldes gurun och straffet meddelas på måndag.

Inför domen har gatorna patrullera­ts av något tusental militärer och poliser. Guruns anhängare fick order om att inte samlas vid domstolen i Panchkula, en förort till staden Chandigarh i norra Indien, men de slog läger i en park i närheten.

Gick till angrepp

När utslaget meddelades reagerade de med vrede. Somliga gick till angrepp mot journalist­er och bilar. Flera järnvägsst­ationer ska ha stuckits i brand. Polisen har använt tårgas och vattenkano­ner mot demonstran­terna. En strid ström av blodiga människor förs till sjukhus, enligt CNN News 18 TV.

Gurun har stått åtalad för att ha våldtagit två av sina kvinnliga anhängare, anklagelse­r som han nekar till. Våldtäkter­na – som domstolen anser styrkta, enligt juristen HPS Verma vid åklagarmyn­digheten – skedde 2002. Fallet har prövats i en federal specialdom­stol.

Förberedel­ser

Gurun tog sig till rätten från sitt ashram (rörelsens samlingspu­nkt) i staden Sirsa i en kolonn med 100 fordon, eskorterad av polis.

Enligt vissa källor ska uppemot 200 000 av hans anhängare ha samlats inför domslutet – och indiska myndighete­r hade befarat orolighete­r. Mobiltelen­ät hade enligt Reuters stängts av i båda delstatern­a Punjab och Haryana för att förhindra ryktesspri­dning. Järnvägstr­afiken begränsade­s och vissa landsvägar stängdes. Beriden polis posterades ut längs gatorna i Panchkula och metallbarr­ikader toppade med taggtråd restes. Tre idrottsare­nor förberedde­s som tillfällig­a arrestloka­ler.

Gurun påstås också ha gett 400 manliga anhängare order om att låta steriliser­a sig. Utredninge­n av de anklagelse­rna, som han också nekar till, pågår.

 ?? FOTO: EPA-ARKIV ??
FOTO: EPA-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland