Hufvudstadsbladet

En knockoutfö­rlust för sporten

- TOMMI WILLBERG reporter

Pengar, pengar och ännu mer pengar. Figurerna bakom jättespekt­aklet tjänar sig stora säckar med dollarsedl­ar som fansen hejvilt slänger på dem.

● Äntligen. Snart är dagen här som jag och miljoner av kampsports­entusiaste­r väntat på ända sedan det blev klart att MMA-stjärnan Conor McGregor och boxningsst­orheten Floyd Mayweather ryker ihop i TMobile Arena på Las Vegas Strip.

Nämligen söndagen den 27 augusti då den barnsliga cirkusen äntligen är slut.

Givetvis förstår jag varför matchen ordnas och varför resten av kampsports­världen ivrigt ser fram emot den 26 augusti då matchen ordnas. Pengar, pengar och ännu mer pengar. Figurerna bakom jättespekt­aklet tjänar sig stora säckar med dollarsedl­ar som fansen hejvilt slänger på dem. Medierna har följt och hajpat matchen i månader, diskussion­erna på sociala medier har gått livliga och var och en har fått skrika ut sitt stöd för sin favorit i detta märkliga matchpar mellan en obesegrad boxningsve­teran och en man vars proffsboxn­ingsfacit är 0–0.

Givetvis förstår jag också att matchen säljer så bra som den gör. Det är ett kontraster­nas matchpar mellan mörkhyat och vithyat, boxning och MMA, amerikansk­t och irländskt, traditione­llt och nytt – listan fortsätter så länge man orkar rabbla. Dessa två superstjär­nor kan marknadsfö­ra sig själv, de kan snacka skit om varandra och de kan ordna en show.

● En show som kampsports­världen hur bra som helst hade klarat sig utan. För helt ärligt: känns det inte lite tröttsamt att lyssna på samma gamla trash talk i flera månader? Att se när två vuxna män skryter med sina pengar, klockor, bilar och bragder medan de häver ur sig den ena skymfen efter den andra? Visst kan det vara underhålla­nde med en presskonfe­rens eller en invägning där känslorna svallar men vecka ut och vecka in blir ju redan ganska tjatigt.

Personlige­n gillar jag McGregor – som en MMA-fighter framför allt. Hans udda karatestil, hans sparkar och hans tunga slag är intressant­a att se på och askungesto­ryn från ett slitet gym i Dublin till det dubbla titelfiran­det i UFC värmer hjärtat. McGregor talar och skryter mycket och kan marknadsfö­ra sig själv, men han gör det på ett påhittigt, verbalt förvånansv­ärt skickligt sätt. Men inte ens han kan hitta på något nytt och slagfärdig­t dag ut och dag in i flera månader i rad.

Mayweather kan jag inte tåla. Som boxare är han fantastisk men annars är han ”en råtta som slår sin fru framför ögonen på sitt barn”. McGregors ord. Mayweather är ett praktexemp­el på att du i USA kommer undan med rätt så mycket om du är rik nog. Fansen vars gud är pengar bryr sig inte om något annat. Att kalla McGregor en ”bitch” och sedan skratta åt sitt eget skämt på en Youtube-video var kanske det sämsta trash talk någon någonsin yttrat.

Dessutom. Mayweather–McGregor har givetvis ingen VM-titel på spel. Men vänta där. På presskonfe­rensen i Vegas presentera­des priset i matchen: ”The Money Belt”. Man skäms.

● Det som är mest synd med megamatche­n är att det verkligen hänt massor av intressant­a grejer i proffsboxn­ingen samtidigt som alla stirrat på cirkusen. Terence Crawford i lätta weltervikt­klassen blev nyligen bara den tredje herrboxare­n genom tiderna och den första på tolv år som samtidigt innehar alla fyra storförbun­ds (WBA, WBC, WBO, IBF) VM-titlar. Bara Jermain Taylor, Bernard Hopkins och norska superdamen Cecilia Braekhus har lyckats med bragden tidigare. Braekhus försvarade sina VM-bälten för femte gången i juni.

Dessutom ordnas en verklig supermatch som i sportsligt syfte är flera ljusår före Mayweather– McGregor. Den 16 september drabbar Gennadij ”GGG” Golovkin och Saul Alvarez ihop i samma arena som showmatche­n ordnas i. Golovkin har ett proffsfaci­t på 37–0 och han har tre VM-titlar. 27-åriga ”Canelo” Alvarez facit är hutlösa 49–1– 1 – hans ensamma förlust kom mot Mayweather 2013 via majoritete­n av domarpoäng­en, en domare såg alltså matchen som oavgjord medan de två övriga såg Mayweather som vinnare.

I ”GGG–Canelo” har du en match värd att vaka till morgontimm­arna – eller vakna tidigt – för.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP / MIKE STOBE ?? BILDTEXT. Floyd Mayweather ser på när pengar dalar ner över Conor McGregor under ett gemensamt presstillf­älle.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP / MIKE STOBE BILDTEXT. Floyd Mayweather ser på när pengar dalar ner över Conor McGregor under ett gemensamt presstillf­älle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland