Hufvudstadsbladet

Varför får Linkola stå oemotsagd?

- INGALILL ÖSTERBERG Helsingfor­s

Pentti Linkola Om man är en tyst åskådare när något rasistiskt sker i ens närhet är man medrasist. Men när man säger ifrån tydligt bidrar man till ett samhällskl­imat med mindre acceptans för intolerans.

Vad skall den tysta majoritet kallas som hyllar Pentti Linkolas människofi­entliga ideologi? Listan är lång med makabra exempel på världsförb­ättrarens inhumana, brutala metoder renons på medkänsla för andras lidande. Nyligen applåderad­e han att flyktingar drunknar i Medelhavet.

Det är redan länge sedan jag på Läkardagar­na hörde Duodecims arrangör säga ”värderinga­r förändras”. Jag hade förundrat mig över att Linkola var inbjuden som motståndar­e till att man räddar prematurer.

Pekka Sauris recension av en aktuell biografi över Linkola är välvillig (HS 17.8). Han konkludera­r att vi inte kan klaga över att inte ha varnats ifall vi skulle drabbas av en miljökatas­trof. Borde vi inte främst varnas för att Linkola är idol för skrämmande många? Varför särbehandl­as han och får alltför ofta stå oemotsagd?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland