Hufvudstadsbladet

Mammas pojke blev scenens popkung

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Kompisarna ville spela ishockey och fotboll men Per Gessle häckade hemma i pojkrummet och lyssnade på pop. Så föddes en framgångss­aga.

”Jag upplevde mig inte som en som alla andra”, säger Per Gessle i årets Sommarprog­ram i Sveriges radio.

”Jag ville göra allt på mitt sätt och var en motsträvig typ.”

Den instinkten har burit Gessle mot den jättelika framgång Marie Fredriksso­n och han fick uppleva med Roxette – en framgång han själv beskriver som oväntad.

Marie Fredriksso­n och Per Gessle hade aldrig räknat med att få uppträda på jätteareno­r runtom i världen men det var å andra sidan resultatet av år av oupphörlig­t arbete.

”Marie och jag jobbade alltid, vi var aldrig lediga. Marie skulle ha nöjt sig med mindre än jag men jag ville alltid lite längre vilket ibland var briljant, ibland dumt.”

Per Gessle föddes och växte upp i Halmstad. Han hade två syskon betydligt äldre än han själv och säger att han, sladdbarne­t, var mammas pojke. Modern, som var lärare i porslinsmå­lning, var också hans främsta supporter och köpte hans första gitarr.

I Sommar minns Gessle hur han tillbringa­de tusentals timmar i sitt rum lyssnande på Dizzy Miss Lizzy med The Beatles. Skivans A-sida var Yesterday men Gessle ville höra Bsidan och dess gitarrsolo.

Fadern var rörläggare och avled när sonen var 19 år, samma dag som den första artikeln om Gyllene Tider publicerad­es i Expressen.

För det var med Gyllene Tider allt började, i slutet av 1970-talet. Per Gessle var en linlugg som sjöng Sommartide­r och När vi två blir en så att flickornas hjärtan smälte.

Få minns i dag att popmusik med melodier som fastnade var udda i proggmusik­ens Sverige.

Gyllene Tider var ett helsvenskt fenomen men när Gessle och Marie Fredriksso­n bildade Roxette började Gessle skriva på engelska och resten är historia. Karriären med Roxette tog paus då Marie Fredriksso­n i början av 2000-talet drabbades av en hjärntumör. Hon lyckades göra comeback och fick sju år med Roxette 2009–2016 men nu är det definitivt över.

Per Gessle ägnar sig åt den solokarriä­r han inledde med albumet Mazarin 2003. På lördag är Gessle huvudattra­ktion på Popkalaset i Borgå. Festivalen arrangeras på Gamla järnvägsom­rådet och börjar kl. 16. Turnén är Per Gessles första soloturné på tio år och hittar från hela karriären utlovas.

 ?? FOTO: HBL ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? EGEN KARRIäR. Per Gessles andra soloalbum för i år utkommer i höst.
FOTO: HBL ARKIV/NIKLAS TALLQVIST EGEN KARRIäR. Per Gessles andra soloalbum för i år utkommer i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland