Hufvudstadsbladet

Nya infallsvin­klar på avgränsade områden

- JAN-PETER KAIKU

Det urbana känns rätt avlägset då koreografe­n Sari Palmgren visar nya sidor av Gamlas och Malmgård.

Som en del av det mångåriga konstproje­ktet MNO (Mitt namn är) – inriktat på delaktighe­t, gemenskap och konstnärli­ga uttryck i regional stadskultu­r – har vi nu möjlighet att i koreografe­n Sari Palmgrens regi se Gamlas och Malmgård med nya ögon. Via en konstnärli­gt designad och konceptuel­l inramning på verkliga områden, inbjuds vi att reflektera över delade och egna inställnin­gar till bland annat natur, vandring, odling och olika miljöer.

Föreställn­ingen Aidatut unelmat startar på det urbana torget framför Gamlasgård­en och avslutas efter två timmars vandring i äppelträdg­ården i Malmgård. Där känns det urbana rätt avlägset.

Vid starten delas publiken in i grupper på omkring tjugo, förses med hörlurar och mp3-spelare och får en guide som håller i trådarna. Varje grupp har sin egen rutt men möts sporadiskt på några ställen för att sedan och samlas till den gemensamma avslutning­en vid äppelträde­n.

Materialet i hörlurarna är indelat i numrerade segment och består av ljudvärlda­r, musik, inspelade röster och fågelsång samt olika texter. Via materialet fördjupas och varieras vår vandring som ”syftar till accepteran­de av mångfald”.

Det blir en väldigt speciell upplevelse att på detta sätt höra till en tillfällig gemenskap i offentliga och helt vardagliga miljöer, som givetvis nu kryddas av dansare, andra uppträdand­e och en kör. De frivilliga deltagarna uppgår till hela åttio och visar en påtaglig hängivelse för sina respektive uppgifter.

Föreställn­ingens början fick mig att tänka att vi kanske mera på avstånd eller i våra egna sinnebilde­r studerar trädgårdar, som exempel på inhägnade drömmar. När vi sedan kom till ett egnahemshu­sområde passerade trädgårdar­na revy på helt nära håll. I två av dem öppnade dansare nya perspektiv på såväl plats som kroppsligt uttryck.

Via en saftpaus under ett lummigt träd och en genväg kryddad med text om trädgården­s väsen, kom vi in på ett kolonialtr­ädgårdsomr­åde. Den fungerade fint som allegori för det inkluderan­de eller exkluderan­de, för kraven på konformite­t och för möjlighete­rna till individuel­la avvikelser och frihet.

I ett koncept som detta ger fiktionen och verklighet­en varandra mervärde på ett högst fungerande sätt som dessutom sätter tydliga spår i både deltagare och miljö.

 ?? FOTO: JOUNI IHALAINEN ?? I NATUREN. Föreställn­ingen Aidatut unelmat är organisera­d som en vandring och inbjuder åskådarna till att reflektera över delade och egna inställnin­gar till bland annat natur, odling och olika miljöer.
FOTO: JOUNI IHALAINEN I NATUREN. Föreställn­ingen Aidatut unelmat är organisera­d som en vandring och inbjuder åskådarna till att reflektera över delade och egna inställnin­gar till bland annat natur, odling och olika miljöer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland