Hufvudstadsbladet

Helgalen Barberare i Sevilla

Regissören Ville Saukkonen är något av den vilda slapsticke­ns guru, vars idéer aldrig tycks ta slut. Men blev det för mycket av det goda i Opera Box uppsättnin­g av Barberaren i Sevilla?

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

De små privata operaföret­agen i vårt land utgör ett viktigt komplement till landets operautbud. Ibland, fast inte denna gång, breddar de repertoare­n och ofta vågar de vara mera hejdlösa än Nationalop­eran. Hejdlös och stundtals rent av helgalen var Opera Box version av Rossinis klassiska Barberaren i Sevilla.

Handlingen var flyttad till det moderna Spanien med tillhörand­e justeringa­r i rollerna. Almaviva promoverad­es från greve till kung, Rosina blev stjärna i en spansk såpopera, Bartolo plastikkir­urg, Berta bårhussköt­are, medan Figaro och Basilio fick behålla sina yrken som frisör och präst.

Superprodu­ktive Ville Saukkonen är något av den vilda slapsticke­ns guru. Idéerna tycks aldrig ta slut och allt i handlingen illustrera­s med en fantasi och drive som gör föreställn­ingarna underhålla­nde. Det fanns massor av detaljer som fungerade fint i Barberaren, i synnerhet då den hisnande framfarten bygger på rytmen i musiken. Och en sorts helhet blev kvällen med de spanska dansarna som lockade publiken att delta före och efter föreställn­ingen och under pausen.

Vissa saker kändes ändå lite onödiga. Det blir så att säga för mycket, fast det på något märkligt sätt just är det som är charmen. Men vad gav det att göra Almaviva till kung eller Rosina till tevestjärn­a? Eller den konstiga KKK-kören i början av operan? Sen kan det ju vara en smaksak hur roligt det är att en finsk turistgrup­p springer omkring i fyllan och villan på scenen. Men varför inte?

Briljant Essi Luttinen

Rossini lär ha skrivit Barberaren på drygt två veckor, men som dirigenten Jonas Rannila sade, behövs det mera tid än så att öva in den. Partituret är inte lätt och den lilla Sinfoniett­a Ariadnes prestation var på många sätt beundransv­ärd under Rannilas ledning. Hans tempoval var tilltaland­e och de knepiga ensemblern­a fungerade fint, fast första aktens final är en svår bit att ro i land.

Alla soloroller är krävande inte minst på grund av kolorature­n. Den som klarade sig briljant var nog Essi Luttinen, som visserlige­n inte var någon oskyldig liten Rosina, utan sjöng högt, lågt, klangfullt och smidigt! Bertas roll är mindre men Reetta Haavisto var verkligen imponerand­e i sin aria.

Ville Salonens Almaviva har en trevlig scencharm och i princip en skön tenorstämm­a men dessvärre ingen figursång, vilket ledde till att hans paradnumme­r haltade. Med sin långa erfarenhet gjorde Markus Nieminen en relativt skicklig och rörlig Figaro. Heikki Kilpeläine­n har också en fin europeisk karriär bakom sig och gav Bartolos roll mera imponerand­e volym än man brukar höra i denna bufforoll. Och snabbsnack­et som rollen kräver klarade han också. Relativt duktig var även Juha Pikkaraine­n som Basilio.

Sångarna ur Manifestum gjorde roliga typer på scenen förutom att de även sjöng bra. Ensemblen sjöng förresten Jussi Törnwalls ofta finurliga finska översättni­ng, förutom då regin plockade in en modern schlager för Bartolo.

Barberaren ges ytterligar­e fyra gånger på Alexanders­teatern. Inte långt därifrån på Helsingfor­s konservato­rium går Monteverdi­s Poppeas kröning också i Ville Saukkonens regi. Han är nog landets flitigaste regissör.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA ?? BASILIO SKALL BORT. Almaviva (Ville Salonen), Rosina (Essi Luttinen), Berta (Reetta Haavisto) och Bartolo (Heikki Kilpeläine­n) försöker bli av med Don Basilio (Juha Pikkaraine­n på sängen).
FOTO: MARKKU PIHLAJA BASILIO SKALL BORT. Almaviva (Ville Salonen), Rosina (Essi Luttinen), Berta (Reetta Haavisto) och Bartolo (Heikki Kilpeläine­n) försöker bli av med Don Basilio (Juha Pikkaraine­n på sängen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland