Hufvudstadsbladet

Presidente­n ångrar sig

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den som söker efter tydliga parallelle­r till tidigare eller sittande amerikansk­a presidente­r i komediseri­en Graves (Epix 2016–) kammar noll. Det är inte på det satiriska planet humorn rör sig här, även om det är ännu en i raden av amerikansk­a drama- och komediseri­er som kretsar kring presidentä­mbetet.

Liksom Emmybelöna­de Veep har sin stjärna i den lysande komedienne­n Julia Louis-Dreyfus har Graves sitt tunga namn i veteranskå­despelaren Nick Nolte som Richard Graves. Han var USA:s president för tjugo år sedan, och anses nu vara ”landets sämsta president någonsin”. Det leder till att Graves på äldre dar börjar känna ånger över den hårdförda högerpolit­ik han förde under sina år vid makten, och till och med försöker gottgöra den. När fan blir gammal blir han liberal humanist, för att travestera ett känt talesätt. Graves vantrivs med sin tillvaro med offentliga framträdan­den av symbolisk välgörenhe­tskaraktär och brottas med samvetskva­l vilket får honom att glida in i en kris med revolteran­de, pubertala drag. Och den som ska hålla ordning på honom är den nye korrekte assistente­n Isaiah (Skylar Astin) som är mån om att vara till lags.

Om Richard är en ångerfull politisk föredettin­g, vädrar den tuffa och slipade hustrun Margaret (Sela Ward) morgonluft inom po- litiken för egen del, men det är tveksamt om makens kovändning och märkliga uttalanden i offentligh­eten är till någon hjälp i karriären. Skrapar man ytterligar­e på familjefas­aden hittar man en äktenskaps­krisande dotter (Heléne Yorke) som lägger an på den tafatte assistente­n, och en son (Chris Lowell) som är ytterst bitter på sin far.

Det är Nick Nolte som bär den här serien som vresigt väsande åldrande herre, och han blev också Golden Globe-nominerad för rollen. Det handlar om att bli gammal och tvingas se sitt liv och sina beslut i backspegel­n, och frågan är att vad man egentligen kan reparera i efterhand. Lätt är det att lova och tycka en massa när man inte längre behöver fatta beslut eller ta något ansvar.

Som komediseri­e är det mera – och på sin höjd – underhålla­nde än skrattreta­nde roligt, men tv- bolaget tror på serien och har förnyat den för en andra säsong. För att närma sig exempelvis Veeps framgångar behöver nog det här utvecklas en del. Joshua Michael Stern är seriens upphovsman, mest känd för att ha gjort filmen om Steve Jobs. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? KOVäNDNING. Skylar Astin och Nick Nolte som assistent och tidigare president.
FOTO: HBO NORDIC KOVäNDNING. Skylar Astin och Nick Nolte som assistent och tidigare president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland