Hufvudstadsbladet

Polisen förhindrad­e konfrontat­ion

De främlingsf­ientliga demonstran­terna på Narinken fick inte en chans att konfronter­as med motdemonst­ranterna som ondg jorde sig över att de främlingsf­ientliga utnyttjar förra veckans dåd i Åbo för politiska mål. Polisen lyckades hålla isär de två demonstr

- TEXT MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO LEHTIKUVA/ANTTI AIMO KOIVISTO

Det går inte att ta miste på de främlingsf­ientliga demonstran­terna som tidigt på eftermidda­gen samlas vid Narinken i Helsingfor­s: somliga av männen har rakade huvud och bär Finlands vapen i tjocka guldkedjor runt halsen. Vissa bär svarta skinnjacko­r, någon bär Finlands flagga som mantel runt axlarna och så finns de dem som känns igen på sina bombarjack­or med Soldiers of Odins emblem på ryggen. Också huvudbonad­erna sticker ut: En kvinna bär en keps med texten Suomi First medan en annan pryder huvudet med en blåvit spretig peruk.

Snart börjar protestrop­en skalla: Blattarna ut från Finland – ut med de toleranta – ner med regeringen.

På ett tidigt stadium föser polisen undan antifascis­terna som har kommit för att protestera mot de främlingsf­ientliga. Antifascis­terna som inte i motsats till de främlingsf­ientliga har anmält sin demonstrat­ion i förväg, placeras vid ena utkanten av torget där ropar så högt de bara kan: Inga nazister på våra gator!

Polisen har kallat in extra folk i arbete och på torget ses några tiotals tungt utrustade kravallpol­iser som backas upp av fyra kolleger till häst.

Den främlingsf­ientliga demonstrat­ionen började marknadsfö­ras via Facebook efter det misstänkta terrordåde­t i Åbo förra veckan. Ursprungli­gen hette manifestat­ionen ”Matut ulos – hallitus alas” vilket ungefär kunde översättas med ”blattarna ut – ner med regeringen”, men senare ändrades namnet till en ”demonstrat­ion mot terrorism”.

Demonstran­terna kräver bland annat att asylsökand­e som får negativt beslut grips och placeras i avvisnings­center varifrån de omedelbart tvingas lämna landet. Också personer som saknar resedokume­nt eller identitets­bevis ska likaså omgående ut ur landet, kräver demonstran­terna. Andra krav är att gränserna stängs och regeringen avgår.

Motdemonst­ranterna har på nätet marknadsfö­rt sin manifestat­ion med att ”fascistern­a inte får ges utrymme att använda tragedier likt den i Åbo för att driva sina politiska mål. Därför samlas vi för att göra klart hur välkomna de är att sprida sin människofi­entliga tankevärld på gatorna i vår stad”.

På estraden talar den ena främlingsf­ientliga efter den andra. En som håller låda länge är Terhi Kiemunki som i februari sparkades ur Sannfinlän­darna som hade fått nog av hennes skriverier i sociala medier. Kiemunki hade bland annat gjort sig lustig över att muslimska barn ville vara påskhäxor. I fjol dömde tingrätten henne för hets mot folkgrupp, men domen har ännu inte vunnit laga kraft då hon överklagat till hovrätten.

Det är stolligt av dem att demonstrer­a på det där viset. Man ska hålla ihop och inte slåss med varandra. Ali

– Alla muslimer är inte terroriste­r, men alla terroriste­r är muslimer, hojtar Kiemunki från scenen.

Kuwaitisk turistgrup­p i tumultet

Plötsligt samlas kring 20 arabisktal­ande personer mitt på torget mellan de två demonstran­tgrupperna. De beslöjade kvinnorna och deras män ser nyfikna och något oförstå- ende ut vid åsynen av kravallpol­iserna och demonstran­terna. En av kvinnorna kommer fram till HBL:s utsända och undrar vad som står på. De berättar att de kommer från Kuwait och har anlänt på morgonen med ett kryssnings­fartyg som ska föra dem vidare till Sverige. Men först ska de alla samlas mitt på Narinken, har deras reseledare bestämt. Då HBL upplyser dem om vad tumultet som pågår mitt framför deras ögon beror på, tycker 11-åriga Ali han vill uttala sig:

– Det är stolligt av dem att demonstrer­a på det där viset. Man ska hålla ihop och inte slåss med varandra, säger Ali.

Vid det här laget kommer det sång från de främlingsf­ientligas estrad. Både text och melodi verkar födas i stunden. Mannen på scenen sjunger något osammanhän­gande om våldtäktsm­än och terroriste­r. Också statsminis­ter Juha Sipilä (C) får sig en släng i improvisat­ionsnumret.

Knappt 300 personer deltog enligt polisens beräkninga­r i demonstrat­ionerna. Polisen grep två för motstånd mot polis och förde bort några andra demonstran­ter.

Vid 16-tiden marscherad­e de invandring­sfientliga demonstran­terna till statsminis­terns tjänstebos­tad i Villa Bjälbo.

 ??  ??
 ??  ?? NARINKEN. Knappt 300 personer deltog enligt polisens beräkning i demonstrat­ionerna på Narinken. Polisen grep två för motstånd mot polis och förde bort några andra demonstran­ter.
NARINKEN. Knappt 300 personer deltog enligt polisens beräkning i demonstrat­ionerna på Narinken. Polisen grep två för motstånd mot polis och förde bort några andra demonstran­ter.
 ??  ?? MARSCH GENOM STAN. De främlingsf­ientliga fortsatte demonstrat­ionen med en marsch till statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo.
MARSCH GENOM STAN. De främlingsf­ientliga fortsatte demonstrat­ionen med en marsch till statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo.
 ??  ?? MOTDEMONST­RANTER. Ingen är olaglig, stod det på antirasist­ernas plakat.
MOTDEMONST­RANTER. Ingen är olaglig, stod det på antirasist­ernas plakat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland