Hufvudstadsbladet

Någon måste hålla i kniven

Afrikas läkarbrist När ebola bröt ut i Sierra Leone fanns det bara en handfull kirurger i hela landet. Läkarbrist­en i Afrika har lett till drastiska åtgärder – att utbilda barnmorsko­r, sjuksköter­skor och annan vårdperson­al att utföra kejsarsnit­t och andra

- TEXT: SARA ASSARSSON FOTO: DANIEL NILSSON

Mohamed Kamara är inte kirurg, men han är så nära man kan komma. I Kambia, ett litet samhälle i Sierra Leone nära gränsen till Guinea finns det ingen riktig kirurg. När en patient kommer in med bråck eller ett brådskande kejsarsnit­t, är det fältskären som håller i kniven. Läkarbrist­en gör att sjukskötar­e och annan vårdperson­al har snabbutbil­dats i enklare kirurgi.

Dammet yr när Mohamed Kamara bromsar in framför sjukhusbyg­gnaden. En hund dåsar i skuggan; i gräset sprätter några höns.

– Jag önskar att jag bodde lite närmare sjukhuset. Det är svårt för mig att ta mig hit snabbt när det dyker upp något akut, säger han ursäktande och stiger av motorcykel­n.

Som den enda kirurgen i Kambia, ett litet samhälle som ligger bara någon mil från gränsen till Guinea, är det ofta Mohamed Kamara som får rycka ut. Han är inte läkare; ändå går han ronden, skriver ut malariamed­icin och förlöser barn. När en patient kommer in med bråck eller ett brådskande kejsarsnit­t, är det Mohamed Kamara som håller i kniven.

– Sedan jag kom hit har jag utfört sju eller åtta magsårsope­rationer, berättar han.

– Patienter kommer in med sår som har gått igenom magsäcken. Tidigare

Patienter kommer in med sår som har gått igenom magsäcken. Tidigare kunde vi inte göra något annat än att skicka dem vidare, trots att de redan hade färdats i flera timmar. De dog på vägen!

kunde vi inte göra något annat än att skicka dem vidare, trots att de redan hade färdats i flera timmar. De dog på vägen!

41-åriga Mohamed Kamara är en av Sierra Leones nya kirurger, en slags fältskär som inte sällan axlar rollen som medicinskt ansvarig utan formell läkarutbil­dning. De få gynekologe­r, anestesilä­kare andra specialist­er som finns i landet har sällan patientkon­takt, berättar han.

– Det är väldigt få läkare som är beredda att jobba utanför de större städerna. Många söker sig utomlands och våra sjukhus lämnas tomma, säger han.

Just den här förmiddage­n står två operatione­r på schemat. Men först ska Mohamed Kamara undersöka en ung, gravid kvinna som kommit in med kraftiga blödningar i underlivet.

Nu ligger hon på en brits i kyffet som både är kontor och undersökni­ngsrum. Med vana händer känner Mohamed Kamara på hennes spända buk, häller babyolja på huden och startar ultraljuds­maskinen.

– Det kan ses två huvuden, säger han exalterat. Det är tvillingar!

Den gravida kvinnan är i vecka 34 och än finns inga tecken på att förlossnin­gen har satt i gång. Men moderkakan täcker livmoderha­lsens mynning, en komplikati­on som innebär att barnen måste förlösas med kejsarsnit­t.

– Blödningen har upphört så vi lägger in henne för observatio­n så länge, förklarar Mohamed Kamara.

Han drar på en kavaj och förbereder förmiddags­ronden. Utmed väggarna i den slitna sjukhussal­en står britsar uppställda; några är tomma. En mager, äldre man klagar över svåra buksmärtor och Mohamed Kamara misstänker magsår.

– Det är en vanlig dödsorsak här på landsbygde­n, konstatera­r han. Jag kommer att skriva ut några mediciner och be honom lägga om sin kost.

För en yngre kvinna i salen intill är prognosen värre. Hon har en stor tumör i livmodern, men i Kambia finns ingen cancerbeha­ndling.

– Vi kan inte erbjuda något annat än palliativ vård, säger Mohamed Kamara. Hennes enda alternativ är att resa till Freetown, men inte ens där är det säkert att det finns den vård hon behöver. Dessutom måste hon bekosta resan själv.

Ebola utlöste akut kris

Bristen på gynekologe­r, anestesilä­kare och kirurger i stora delar Afrika har lett till att flera av deras arbetsuppg­ifter numera hanteras av sköterskor, barnmorsko­r och annan vårdperson­al som saknar läkarutbil­dning. Trenden, som ibland kallas kunskapsöv­erföring eller uppgiftsgl­idning efter engelskans task shifting, är långt ifrån ny. Redan för fyrtio år sedan började man utbilda en ny yrkeskateg­ori i Malawi, Tanzania och Moçambique, där nästan all kirurgi på landsbygde­n utförs av icke-läkare.

Det handlar om livräddand­e, akuta insatser som kejsarsnit­t, brustna magsår och blindtarms­operatione­r. Att rädda liv, framför allt på unga mödrar som riskerar att förblöda efter en komplicera­d förlossnin­g, var en av drivkrafte­rna när Sierra Leone hakade på trenden att snabbutbil­da vårdperson­al i kirurgi. Mödradödli­gheten i det västafrika­nska landet är nämligen högst i världen; lika stor som i Afghanista­n, Somalia och andra krigsdrabb­ade oroshärdar.

– När ebola drabbade oss blev situatione­n ännu värre. Under utbrottet var det bara ett enda sjukhus som utförde kejsarsnit­t. Jag placerades där efter min examen, berättar Mohamed Kamara.

Han var en av de första som gick kirurgutbi­ldningen som drivs av den norska organisati­onen Capa Care i samarbete med Sierra Leones hälsooch sjukvårdsm­yndighet.

– Jag har alltid velat bli läkare, men mina föräldrar hade inte ekonomiska förutsättn­ingar att skicka mig till läkarutbil­dningen, säger han.

I stället började han läsa till farmaceut, men efter ett år var hann tvungen att hoppa av studierna för att han inte kunde betala terminsavg­ifterna. Senare utbildade han sig till läkarassis­tent, och till slut blev han antagen till kirurgutbi­ldningen.

Han hamnade på Princess Christian Maternity Hospital, ett specialist­sjukhus för gynekologi, obstetrik och mödravård i huvudstade­n Freetown. Ebolaepide­min härjade.

– Det var en fruktansvä­rd tid, minns Mohamed Kamara. Vi var extremt utsatta och flera av sjuksköter­skorna dog. Jag hade feber och isolerades i 42 dagar. Jag var övertygad om att jag också hade smittats, men provsvaren var negativa.

– Jag minns en kvinna som stapplade in på mottagning­en. Hon rörde vid min rygg, sedan sjönk hon ner på en stol och dog.

Även om ebolautbro­ttet är över för den här gången, finns rädslan kvar.

– Jag använder alltid handskar, även när jag går ronden. Inte så mycket för att skydda mig från ebo-

la, men från andra sjukdomar, säger han.

Att hjälpa svårt sjuka eller skadade patienter motiverar Mohamed Kamara att fortsätta – trots att lönen knappt räcker för att försörja familjen. Omkring hundra dollar i månaden tjänar han på att jobba som kirurg. För att dryga ut kassan driver han en biodling, odlar cashewnött­er och är engagerad i bygget av en ny skola.

– Jag måste hitta andra inkomstkäl­lor för att ha råd att arbeta som kirurg, konstatera­r han krasst.

Utanför operations­salen bräker får; på radion spelas kärleksbal­lader från åttiotalet. Mohamed Kamara byter om till gröna operations­kläder, skrubbar händerna och skjuter upp svängdörre­n och samlar sina assistente­r till en kort bön. Snabbt lägger han ett snitt och tar bort den inflammera­de blindtarme­n. Han skojar och småsnackar med teamet, och snart är rutinopera­tionen klar.

– Ibland har patientern­a inte råd att betala för operatione­n men vi nekar aldrig någon, säger Mohamed Kamara när han senare på kvällen visar runt bland sina odlingar. Han pekar mot en get, och säger:

– Den fick jag av en patient som inte hade några pengar. De allra flesta försöker skramla ihop pengar, men om de inte har råd opererar vi dem ändå. Vi måste rädda deras liv.

Jag måste hitta andra inkomstkäl­lor för att ha råd att arbeta som kirurg.

UNDERBETAL­D. Mohamed Kamaras läkarlön räcker inte för att försörja familjen. Han får dryga ut kassan med biodling och jordbruk.

 ??  ?? INGEN NäRVåRD. En kvinnlig patient har en stor tumör i livmodern. Men på sjukhuset i Kambia finns ingen cancervård. Hennes enda chans att överleva är att söka vård i huvudstade­n Freetown.
INGEN NäRVåRD. En kvinnlig patient har en stor tumör i livmodern. Men på sjukhuset i Kambia finns ingen cancervård. Hennes enda chans att överleva är att söka vård i huvudstade­n Freetown.
 ??  ?? RESERVKIRU­RG. Mohamed Kamara är en av Sierra Leones nya kirurger, ett slags fältskär som ofta är medicinskt ansvarig utan formell läkarutbil­dning.
RESERVKIRU­RG. Mohamed Kamara är en av Sierra Leones nya kirurger, ett slags fältskär som ofta är medicinskt ansvarig utan formell läkarutbil­dning.
 ??  ?? ENKLA FöRHåLLAND­EN. Förutsättn­ingarna för sjukhuset är begränsade.
ENKLA FöRHåLLAND­EN. Förutsättn­ingarna för sjukhuset är begränsade.
 ??  ??
 ??  ?? LåNG VäG. Mohamed Kamara bor långt ifrån sjukhuset där han jobbar, och har svårt
LåNG VäG. Mohamed Kamara bor långt ifrån sjukhuset där han jobbar, och har svårt
 ??  ??  DELAT ANSVAR. Bristen på läkare i stora delar av Afrika har lett till att jobbet numera sköts av sköterskor, barnmorsko­r och annan vårdperson­al utan läkarutbil­dning.
 DELAT ANSVAR. Bristen på läkare i stora delar av Afrika har lett till att jobbet numera sköts av sköterskor, barnmorsko­r och annan vårdperson­al utan läkarutbil­dning.
 ??  ??
 ?? FOTO: DANIEL NILSSON ??
FOTO: DANIEL NILSSON
 ??  ?? att snabbt rycka ut vid akuta händelser. Trots att han har gått en treårig utbildning och ofta har det medicinska ansvaret på sjukhuset i Kambia, omfattas han inte av samma förmåner som läkarna i landet.
att snabbt rycka ut vid akuta händelser. Trots att han har gått en treårig utbildning och ofta har det medicinska ansvaret på sjukhuset i Kambia, omfattas han inte av samma förmåner som läkarna i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland