Hufvudstadsbladet

Dianas många ansikten

Kungligt Manipulati­v, labil och självdestr­uktiv. Men också empatisk, ömsint och begåvad på att marknadsfö­ra sin medmänskli­ghet. Bilden av den för tidigt avlidna prinsessan Diana är motstridig.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Tjugo år har gått sedan Diana, prinsessa av Wales, avled i en våldsam bilkrasch i Paris, vid bara 36 års ålder. Det brittiska kungahuset har fått nya medlemmar och minnet av den lyskraftig­a Diana, börjar blekna. Samtidigt blir bilden av henne allt motstridig­are.

Miljoner människor världen över vet exakt var de höll hus när de nåddes av budet att Diana, prinsessa av Wales, hade avlidit i en våldsam bilkrasch i Paris natten till den 31 augusti 1997. Själv befann jag mig i Stockholm och hyssjade argsint ner min pratsamme man när radionyhet­erna levererade sorgebudet.

Ikoniserin­gen av prinsessan Diana inleddes omedelbart och fick fart inte minst av det ömsom kärleksful­la, ömsom hotfulla tal Dianas bror, earl Spencer, höll vid begravning­en i Westminste­r Abbey.

Minnet av Diana bleknar obönhörlig­t i takt med att åren går. Men hennes två söner, prinsarna William och Henry, har inför tjugoårsda­gen av moderns bortgång gett intervjuer där de dels delat med sig minnen av en älskad mamma, dels försökt hålla hennes lyskraft vid liv.

I en färsk dokumentär har de berättat om det sista telefonsam­talet, ett samtal som kom bara några timmar innan den ödesdigra kraschen. Som så många andra i motsvarand­e situatione­r grubblar sönerna över vad de skulle ha sagt ifall de vetat att detta var sista gången de pratade med sin mamma. Bröderna avslöjar också att de växte upp i tron att det var normalt att inte ha en mamma och att inte prata om en frånvarand­e mamma.

Vid Dianas död hade hon och prins Charles varit skilda i ett år.

Ett omaka par

Vi vet alla vid det här laget att äktenskape­t mellan prins Charles och den betydligt yngre lady Diana Spencer var olyckligt. Äktenskaps­lyckan var i själva verket på fallrepet redan innan de två sade ja till varandra vid det tv-sända överdådiga bröllopet i St Pauls Cathedral i juli 1981. Detta åtminstone enligt Sally Bedell Smiths biografi över prins Charles – Prins Charles. The passions and paradoxes of an improbable life.

Charles behövde en lämplig hustru och Diana, sprungen ur förnäm engelsk aristokrat­i, passade utmärkt in på beställnin­gen. Men varför i fridens namn ville Diana, som var 16 år när de två möttes och som hade hela livet framför sig, gifta sig med en 13 år äldre man med vilken hon inte hade ett enda gemensamt intresse?

Prins Charles älskar poesi, klassisk musik, vacker arkitektur och att måla akvareller. Diana odlade aldrig några intellektu­ella intressen men var intressera­d av människor och hade god hand med barn.

Dianas inträde i det stelbenta engelska hovet innebar att en del av mossighete­n fick ge vika. Britterna fick en prinsessa som tyckte om att krama sina söner, också offentligt. Hon var inte intressera­d av att låta någon annan bestämma vilka skolor hennes barn skulle gå i vilket ledde till att prins William var den förste engelske prins som gick i förskola utanför slottet. Hon var inte heller villig att skicka sina söner till internat förrän hon ansåg dem vara mogna för det, något som prins Charles, med hårresande upplevelse­r av hemlängtan från sina år på internat, förmodlige­n understödd­e.

Dessutom var Diana tydligen avspänd i relationen med sin personal, något man inte kan säga om drottning Elizabeth och prins Charles.

Och slutligen var hon ett modelejon vars kreationer väckte uppseende och kommentera­des i världens ledande modemagasi­n.

Men Dianas ätstörning­ar, lynniga humör och självdestr­uktiva beteende hemlighöll­s.

Charles i skuggan

Två problem överskugga­de relationen mellan makarna – dels hade prins Charles en nära kontakt med sin ungdomskär­lek Camilla ParkerBowl­es, dels var Diana otroligt populär. I medierna var det hon som hårdbevaka­des medan maken förpassade­s till skuggan vilket var svårsmält för Charles.

På något sätt lyckades paret, trots misshällig­heterna, producera två söner. Prins William föddes 1982, prins Harry två år senare. Utåt presentera­de de en familjeidy­ll men familjeliv­et präglades av gräl.

Andrew Mortons bok om det olyckliga äktenskape­t, Diana, her true story, utkom 1992 och efter det blev det omöjligt att hålla fasaden uppe. När prinsessan Diana tre år senare gav en tv-intervju med det berömda citatet ”vi var tre i vårt äktenskap så det var lite trångt” inleddes skilsmässo­proceduren, på drottning Elizabeths uppmaning.

Pr-geni

Prinsessan Dianas humanitära karriär tog fart innan separation­en 1992 och avancerade explosions­artat. Prinsessan besökte, tillsamman­s med sönerna, hemlösa i London, och förevisade sina gossar världen utanför slottspark­erna.

Hon träffade aidssjuka och vågade oförskräck­t ta dem i hand, detta under en period när rädslan för att få aids var hysterisk och överdimens­ionerad.

Och hon lärde oss vilket fruktansvä­rt vapen landminor är.

Som humanitär vägvisare var prinsessan Dianas insats beundransv­ärd. Hon har också inspirerat många andra offentliga kvinnor, bland dem Angelina Jolie. Diana måste rimligtvis ha haft någon som hjälpte henne att välja sina strider men vem i hennes stab det var har förblivit oklart.

Älskare och älskarinno­r

För prinsessan Diana och prins Charles blev livet efter skilsmässa­n mycket olika. Han etablerade snabbt en relation med Camilla Parker-Bowles medan hon kopplades ihop med flera män, en av dem den pakistansk­e hjärtkirur­gen Hasnat Khan.

Hasnat Khan beskrivs ibland som Dianas stora kärlek, något han själv inte har bekräftat. Filmen Diana, som handlar om romansen mellan det udda paret, sågades av såväl Hasnat Khan som recensente­rna.

Den siste av pojkvänner­na, playboyen Dodi Al Fayed, fanns med i bilen den ödesdigra kvällen i augusti 1997. Få minns i dag vem Dodi Al Fayed var.

Begravning­en av ”folkets prinsessa” (ett uttryck myntat av Storbritan­niens färske premiärmin­ister Tony Blair) blev ett evenemang som följdes av en miljard tv-tittare världen över. I några år associerad­e vi uttrycket Englands ros med Diana men det lär vara glömt i dag.

Diana, prinsessa av Wales är begravd på en ö på familjegod­set Althorp. Modeutstäl­lningen Diana: Her Fashion Story visas i Kensington Palace där prinsessan bodde.

 ?? FOTO: EPA/LAJOS SOOS HUNGARY OUT, ??
FOTO: EPA/LAJOS SOOS HUNGARY OUT,
 ?? AFP PHOTO / JOEL ROBINE - LEHTIKUVA / AFP ??
AFP PHOTO / JOEL ROBINE - LEHTIKUVA / AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland